Sunday, January 2, 2011

LaksaMee Perak lagii...

Alhamdulillah... Tganu cuti juge ari nie... Klu x ari nie anak2 udah bersekolah.. n teman pon kena masuk kojer ler... n3 teman ari nie merupakan menu semalam meraikan "BirthDay" Putera bujang teman tu.. teman buat laksamee ngan puding buih jew.. x der kek2 dan jemput SIL sekeluarga n MIL jew... Putera bujang teman nie mmg x kisah sangat janji ade puding buih kegemaran dier...

Dia suke sangat bile teman tunjuk ada sahabat2 blogger wish birhday kat die.. apa lagi tersengeh2 ler Putera bujang nie... bila ada sahabat2 blogger kata dier ensem.. hehehe..
ok... meh ler layanzzzz resepi Laksamee kat bawah nih... boleh juga tengok kat sini



Bahan-Bahannya..
  • 1-2 bungkus LaksaMEE kering
  • 200g Kacang Panjang - potong mcm dlm gambar tu..
  • 300g Udang Segar
  • bawang Merah
  • bawang Putih
  • cili kering
  • Asam Jawa- ambil airnye
  • 2-3 butir telur ayam atau telur puyuh - rebus hingga masak

Cara-Cara nye :-)
  • Untuk sup.. cuma rebus jer udang segar tu ngan air.. sukatan air agak2 sendiri jer lah.. bila udang dlm rebusan air tu.. dah agak2 masak keluarkan sebahagian nyer dan tumbuk tanpa lumatkan sangat udang tu.. pastu masukkan balik dlm air rebusan tadi....letakkan perasa n ketepikan...
  • Untuk sambal nye.. Blenkan cili kering ngan b.merah + b. putih hingga lumat. sediakan kuali letakkan sedikit minyak n tumiskan terus bahan2 yang telah d blenkan tadi... masak mcm buat sambal tumis n letakkan jus asam jawa,garam dan gula. klu sambal nie kena masak hingga kering n pekat.. biar rasa nyer agak masam2 manis gituuu..
  • Untuk sayur nye... b.merah n b.Putih d mayang n kacang panjang d potong kecil dan sedikit udang segar. Tumis bawang yg d mayang hingga layu + kan udang pastu masukkan kacang panjang yang telah d potong kecil tu... n tambahkan perasa jangan masak lama sangat agak2 fresh gitu...
  • LaksaMee kering tu... kena rebus hingga lembut.. ( laksamee nie ada 2 jenis Putih ngan kuning ) klu teman dua2 jenis pon sedap.. cuma klu yang putih tu.. x boleh simpan lama nanti akan berkulat.. kena simpan dalam esbox
  • Letakkan LaksaMee dlm mangkuk yg sesuai n masukkan sup udang ngan isi2 skali pastu letakkan sayur kacang, sambal n telur rebus... dah... boleh ngap...hihihi

2 comments:

Poklis said...

Salam CikDe...
Cheedap nyer... nak chikit... boleh x?..

Nur Ede said...

>>>Poklis...
Boleh ajer... meh ler singgah kat umah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...