Buat nyer idak ler susah sangat... cuma yang susah... nak mendapatkan bekalan Mee nyer tu.. coz Mee nie hanya ada kat kedai2 tertentu jer.. x tau ler knapa.. Satu lagi Mee nie klu beli banyak2 pong x tahan lama kecuali d simpan dlm esbox. Teman klu balik kat kpg teman.. mmg teman bli 1-2 bag sekaligus dlm 1 bag ada 10 bungkus n 1 bungkus tu... lebih kurang 800 gram. Pastu esbox teman pon jadik ler mcm lori bandaran
waakahkahkah..... Layanzzz ler resepi yang first time teman N3...
BaHAn-BaHAnnya..
1-2 bungkus LaksaMEE kering
200g Kacang Panjang - potong mcm dlm gambar tu..
300g Udang Segar
bawang Merah
bawang Putih
cili kering
Asam Jawa- ambil airnye
2-3 butir telur ayam atau telur puyuh - rebus hingga masak
Cara memBUat nye :-).
- Untuk sup.. cuma rebus jer udang segar tu ngan air.. sukatan air agak2 sendiri jer lah.. bila udang dlm rebusan air tu.. dah agak2 masak keluarkan sebahagian nyer dan tumbuk tanpa lumatkan sangat udang tu.. pastu masukkan balik dlm air rebusan tadi....letakkan perasa n ketepikan...
- Untuk sambal nye.. Blenkan cili kering ngan b.merah + b. putih hingga lumat. sediakan kuali letakkan sedikit minyak n tumiskan terus bahan2 yang telah d blenkan tadi... masak mcm buat sambal tumis n letakkan jus asam jawa,garam dan gula. klu sambal nie kena masak hingga kering n pekat.. biar rasa nyer agak masam2 manis gituuu..
- Untuk sayur nye... b.merah n b.Putih d mayang n kacang panjang d potong kecil dan sedikit udang segar. Tumis bawang yg d mayang hingga layu + kan udang pastu masukkan kacang panjang yang telah d potong kecil tu... n tambahkan perasa jangan masak lama sangat agak2 fresh gitu...
- LaksaMee kering tu... kena rebus hingga lembut..
- Letakkan LaksaMee dlm mangkuk yg sesuai n masukkan sup udang ngan isi2 skali pastu letakkan sayur kacang, sambal n telur rebus... dah... boleh ngap...hihihi
No comments:
Post a Comment