Wednesday, May 5, 2010

IKAN KERISI MASAK ASAM PEDAS TEMPOYAK

Saje jer teman nak tayang menu lunch ari nie... "asam pedas tempoyak ikan kerisi" slalu nyer orang buat ikan patin tapi my hb x makan ikan air tawo...jadik nak membolehkan smua orang dlm umah nie makan.... teman pong masak gunakan ikan kerisi... ikan kerisi nie kecik jer tapi isi nya mmg lemak2 manis gitu..klu buat goreng garaman jer pong sodap.. sangat... klu sebelah pantai timur nie.. spesis ikan kerisi nyer lain cikit.. buat ler masakan apa skali pong mmg sodappp..


Bahan-bahan nye :-).

2-3 ekor ikan kerisi
2 biji cili merah + 1 biji cili api*

2 ulas bawang merah*
sedikit kunyit hidup*
sehelai daun kunyit (d carik2kan)
air secukup nye
3-4 sudu tempoyak
Timun - klu suka
Bahan perasa

cara membuat nye :-).
  1. Blenkan bawang merah,kunyit hidup,cili merah + cili api n tempoyak..
  2. Campurkan bahan2 yg d blenkan dengan air secukup nye.. dan jerangkan d atas dapur hingga mendidih baru letakan ikan + daun kunyit atau daun kesom.. dan juga bahan2 perasa
  3. masak atau didihkan dengan api yang sederhana.. sehingga bau aroma nye benar2 mengancam... baru tutup api...
  4. Sedia untuk hidang... selamat mencuba masakan yang cepat dan ringkas nih..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...