Friday, May 14, 2010

Ayam Masak Hitam Manis


Smekom... salam jumaat smua.. tengah dok buat apa tu....doa dari teman semoga smua sahabat handai sihat sejahtera hendak nyer... hari nie teman nak n3 lauk special cikit resepi bonda
yang slalu gak teman buat..rupa nyer idak ler comey...hitam berkilat gitu..
tapi rasa nyer mmg bestss... tambah pula klu d makan dengan nasi minyak atau apa2 nasi pong mmg sodap...

Bahan-bahan :-)
  • 1 ekor ayam d potong kecil
  • 12 ulas bwg merah }
  • 5 ulas bwg puteh } d blenkan hingga lumat
  • sedikit halia }
  • 8 tangkai cili kering - di goring tanpa minyak hingga rapuh -blenkan
  • 10-15 gram jintan puteh }
  • 10 gram jintan manis } di goring tanpa minyak - blen hingga lumat
  • 1 sudu kecil lada hitam }
  • Kicap manis kipas udang
  • kicap pekat
  • sedikit asam jawa
  • Bahan perasa
Cara-cara :-)
  • Bersihkan ayam yang dah d potong kecil tadi kemudian gaulkan dengan garam kunyit.... pastu goring sekejap... jangan lama sangat
  • Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia yang dah d blen lumat... hingga kekuningan.
  • campurkan dulu lada kering yang telah d blen kedalam tumisan bawang tadi.. masak hingga lada tadi agak2 kering dan pecah minyak dan pastu masukkan rempah2 yg telah d blen lumat sebatikan bahan2 dan masukan jus assam jawa..(agak2 sendiri yer..) dan masak hingga terbit aroma nya
  • Akhir skali campurkan kicap pekat,kicap manis dan bahan perasa masak hingga agak2 pekat dan rasa ikut selera sendiri...
  • setelah rasa nyer pon dah ok baru masukkan ayam yang telah d goring tadi... sebatikan ayam ke dalam rempah... tutup api dan boleh d hidangkan dengan papon nasi yang anda suka...
  • Selamat mencuba..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...