Adeehh...klu makan kat Bistro mau rabak fulus teman..anak ramai katakan..kan..kann
Jadik... untuk menjimat dan menselesakan keadaan teman pong kenalah merajinkan diri buat ler sendiri... "Lamb Chop" teman bli 2 kilo daging lamb chop tu... kat kedai frozen 1kilo RM32.00 x 2 kilo = RM64.00 Teman rasa happy sangat coz habis licin putera puteri n my hb family makan... siap puji mama buat "lamb Chop" lagi sodap dari Bistro... alhamdulillah.... rohmat nye...
Bahan-bahan:-).
- 20 keping daging Lamb Chop
- 2 biji bawang besar d potong dadu
- 5-6 ulas bawang putih d potong dadu
- 1 sudu planta
- sedikit minyak zaitun
- sos black pepper (teman guna jenama life)
- 2 sudu lada hitam - blendkan separa lumat
- 1 batang caret ptg panjang - celurkan sekejap
- sedikit salad
- tomato cerry
- kentang goreng atau kentang bakar - ikut selera anak2
Cara-Cara:-).
- Perapkan daging lamb chop dengan (meat tenderizer seasoned) dan sedikit flavoured black pepper aji-shio selama 3-4 jam
- selepas tu... grillkan (teman grillkan atas non stick pan jer...)
- jangan grill terlalu lama nanti keras pulak lamb chop tu...
- Gunakan kuali atau pon periuk vision panaskan atau cairkan planta ngan minyak zaitun pastu tumiskan bawang putih agak2 layu baru masukan bawang merah bila dah kekuningan campurkan sos black pepper life 1 botol dan didihkan sebentar tambahkan sedikit air untuk mengurangkan kepekatan sos..
- Akhir skali baru di tambahkan black pepper yang separa blen tadi untuk membangkitkan lagi aroma sos black pepper tu... dan rasa nye pong sedap...
- Bila dah siap susun atur dalam pinggan siram kan ajer sos black pepper atas lamb Chop yang telah siap di grill.....
No comments:
Post a Comment