Sunday, February 20, 2011

Nak Cuba??... "Bekang" bukan "Bengkang"


Assalammualaikum... dan salam sejahtera smoga semua sahabat2,rakan taulan dan saudara mara sentiasa di dalam perlindungan allah selalu walau di mana pon kalian berada... selamat berhari minggu buat sahabat yang sedang berehat2 kat umah tu... Untuk n3 ari nie teman ingin berkongsi menu makanan tradisi orang Tganu
... masa mula2 teman cuba makan dulu idak ler brape suke sangat... tapi bila udah slalu makan baru terasa nikmat dan kesedapan nyer...

Suatu masa dulu teman pernah juge buat "bekang" nie... tapi x ler sesedap yang teman bli nie... hahaha... dasar pemalas cakap ler gituw kannn... mmg betoi... teman mmg pernah buat dulu tapi x sesedap mana pon.... siap my hb cakap napa rase gini.. rasa mcm ade yang x kena jew... haishh.. klu mcm nie lebih baik bli jew lah... sonang crite... bukan nyer nak makan hari2 kan..kan..kannn.. Tapi yang malesss nyer klu nak bli bekang nie... punya lah lama menunggu giliran... sebab klu musim cuti2 teramat lah ramai nyer peminat "Bekang" nie.., Bekang Berkuah yang teman bli nie.. popular ngan nama "Bekang Raja" teman x brapa taw sejarah "Bekang Raja" tapi dari sosek sosek x rasmi "Bekang Raja" nie merupakan makanan kegemaran Istana Tganu...di buat secara tradisi dan masih menggunakan dapur kayu..

Bekang Raja nie... ada 2 jenis kuah, kuah manis ngan kuah lemak. Kuah manis yang warna brown... dan kuah lemak warna putih... dalam kuah yang berlemak tu mmg di letak santan ngan isi ikan yang di panggang...

woww.. meleleh leleh gituww...

Di bakar secara tradisional.. menggunakan dapur kayu berasap..

Yang nie... atas permintaan nak telur lebih atau yang biasa2 jew...

Meh ler... jemput makan... udah siap terhidang tu...

10 comments:

Kaseh said...

nampak sedappp sgt...tapi tak penah mkn pun..

~Norul Mas Hana ~ said...

saya jumpa kuih ni pon di tganu je..saya suka yg kuah putih..lemak2 gitu.. =)

Bibu said...

sekom.

byk makanan melayu yg masih kita tak kenal.baru pertama kali kita tgk.teringin nak ke t'ganu.tp lorat t'ganu tak fhm

ma'chiks said...

salam K.Ede...nak nak nak...dah lama ku tak makan bekang ni! tolong lah bagi kat saya! nanti p Tganu nak round p cariiiii...nak nak nak jgk!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ede...

rindu sungguh dengan bekang ni...... rasanya.. dah berpuluh tahun tak makan kuih ni... akak dah buat saya teringat balik kuih2 lama yang selalu arwah tok saya buat dulu2.... nostalgia sungguh... one day nak kena buat jugak kuih ni... kalau idak nnt.. anak2 tak tau wujudnya kuih gini.. kuih tradisi seharusnya diperkenalkan ke anak2 muda zaman skrg kan?

Nur Ede said...

>>> kaseh...
Klu kaseh nak cuba makan kene ler.. datang Tganu..
mmg sedap pada yang suke...

Nur Ede said...

>>> Norul Mas Hana..
Akak rase kann.. kueh nie popular kat Tganu jew.. akak klu makan pon suke kuah puteh juge... sama la kite kann...hehehe

Nur Ede said...

>>>anie...
Wa'alaikumsalam anie...orang tua2 kata kann.."x kenal maka x cinta" aci x mcm tu...anie., meh ler datang Tganu... nanti anie boleh rase sendiri.. lorat bahasa x jadi masaalah..bantai jew..hehehe

Nur Ede said...

>>> ma'chiks...
Wa'alaikumsalam ma'chiks... klu nak makan "Bekang Raja" nie kene lah datang Tganu kann... permis Bekang Raja nie beroperasi sebelah pagi 5 hari seminggu jew.. hari Ahad ngan Isnin tutup... Tapi klu bekang yang biasa2 tu.. kat pasar2 mmg ade jual...

Nur Ede said...

>>>Madihaa...
Wa'alaikumsalam madihaa...Mmg betoi madihaa... ramai anak2 skarang yang x berapa kenal ngan kueh2 tradisi nie... anak2 akak pon klu nak makan asyik membelek belek jew... ada yang suke ada juge anak akak yang x suke.. Tapi my hb mmg ler suke teramat sangat nyer.. sebab dia org Tganu hehehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...