Tuesday, August 31, 2010

Kerabu Kacang Botol + Pucuk Paku

Assalammualaikum...salam sejahtera dan selamat menyambut hari kemerdekaan buat seluruh rakyat malaysia walau di mana sekali pong... kalian berada... sebagai anak dan rakyat malaysia teman bersyukur kehadrat Illahi... kerana sepanjang kehidupan ini... sebagai rakyat malaysia teman dapat menjalani aktiviti seharian dalam suasana yang aman, damai dan tenteram di bumi bertuah ini.... alhamdulillah... semoga berkekalan aman damai negeri ku malaysia selama lama nye...

Weiii... panjang nyer... emosi merdeka nih...hihihi.Meh ler layannzz resepi kerabu lagii... untuk sepanjang bulan pose nie... teman mmg sukee sangat buat kerabu x kire lah apa2 kerabu pong....my hb n putera2 teman pong sukee juge. sebenor nyer... kerabu nie sebagai menu tambahan buat pembuka selera waktu berbuka pose....nyumm...nyumm
Layannzzzzzz



Bahan-Bahan :-)
  • 3 ikat Kacang botol - di celur sekejap
  • 2 ikat Pucuk Paku - di celur sekejap
  • 5-6 ekor ikan selayang - di panggang (teman guna non stik plate jew..)
  • 6 biji cili padi
  • 300g kelapa parut
  • 6-7 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar lada hitam
  • jus limau nipis secukup nye
  • 2-3 biji bawang besar - di mayang nipis
  • 2 helai pucuk kunyit di hiris halus
  • Bahan perasa secukup nye..
Cara-Cara :-
  • Ambil isi ikan yang telah di panggang dan tumbuk separa lumat
  • Bawang merah di tumbuk lumat bersama lada hitam
  • campurkan isi ikan panggang yang telah di tumbuk lumat dan bawang merah ngan lada hitam ke dalam kelapa parut sebatikan
  • Di atas api yang sederhana goreng atau sangaikan campuran kelapa parut tadi sehingga terbit aroma nye... jangan terlalu lama sangaikan campuran kelapa parut tu.. nanti terlalu kering klu boleh biar campuran kelapa parut tu ala ala lembab gituu
  • Selepas tu... tutup api dan letakan kedalam bekas tumbuk2 kan campuran kelapa parut tu... untuk sebatikan.. ketepikan dulu...
  • Untuk cili padi - campurkan cili padi dengan jus limau - blenkan separa lumat klu suke mayang halus kulit limau kasturi dan letakkan skali kedalam cili padi tu..
  • Sayuran-sayuran untuk kerabu nie boleh guna apa apa jew... yang kita suke seperti daun selom,pegaga,taugeh ( ccambah- bahasa Tganu...hihihi ) atau pong salad.
  • Untuk pucuk paku n kacang botoi nie.. teman potong kecil2 seperti dlm gambo tu.. pastu celurkan sebentar.... angkat dan sejatkan hingga kering air nyer...
  • Campurkan kesemua bahan2 dan juga bawang besar yang telah di mayang kedalam satu bekas letakkan juga bahan perasa secukup rasa dan gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.Klu suka pedas tambahkan lagi cili padi...
  • Boleh lah di hidangkan dengan lain-lain juadah...

3 comments:

syima chan said...

oh sdap nye

Nur Ede said...

cmaaaaaaaa... pandai pong.. nanti balik cuti cma pulak ler... kontrek....hihihi

aibaks said...

wa... bestnye.. klu cicah ngan sambal belacan mesti power.. nice!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...