Saturday, August 28, 2010

Acar Rampai sempoi...


Pelengkap set untuk Nasi beriani...Acar Rampai dan ayam goreng mamak...alhamdulillah walaupong agak kelam kabut penyediaan set nasi beriani kambing nie... tapi teman rase sukee sangat sebab my hb ngan putera2 teman asyik puji sedap.. sedap... dan bertambah tambah makan nyer... rase2 nyer puji ade makne tu.... pas nie mesti ada permintaan lagiii.... alamakkk... betoi tekaan teman... putera2 teman pulak buat permintaan nak lagi nasi beriani berlaukkan kambingggg.... eeeeee macamana niee... chef nak tukar projek lain ler...pulakkkk.... papong meh.... ler kite layannzzz resepi sempoi acar rampai teman nie...huhuhu...

Bahan-Bahan untuk Acar rampai
  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 5 biji buah keras
  • 1 sudu besar cili serbuk babas
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 inci halia - lumatkan
  • 2 biji bawang besar - lumatkan
  • 4 ulas bawng putih - lumatkan
  • sedikit cuka
  • sedikit gula
  • bahan perasa secukup nye...
Cara-Cara :-
  • Panaskan minyak... tumiskan bawang putih hingga garing campurkan sedikit halia dan bawang besar masak hingga sebati
  • Pastu campurkan serbuk lada dan serbuk kunyit masak hingga garing dan sentiasa kacau...
  • Masukkan cuka, bahan perasa secukup nye dan gula.Setelah semua nya sebati dan secukup rasa baru masukan lobak merah dan masak sebentar... pastu baru letakkan timun dan tutup api......
>>>>Ingatan.. Basuh bersih dulu timun dan lobak merah sebelum dipotong.. pastu baru di potong mengikut kesesuaian masing2...jangan di basuh lagi selepas di potong.. supaya bila dimasak timun dan lobak merah akan kekal rangup.. insyaallah..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...