Saturday, August 28, 2010

Nasi Beriani

Alahhaii... n3 teman nie kan... sokmo terlewat... nak wat camna... ade ade jer yang tergendala... mcm siaran TV tergendala tu... kene ler tutup dulu... pastu baru sambung smula... hikhikhik. Sebenor nye Nasi Beriani nie atas permintaan my hb.. pada mule nyer teman cuba memujuk supaya bli jew... nasi beriani maidah yang popular kat chendering tu...tapi my hb nak juge teman buat....ngeee sabo jer lerr..

untuk x menghampakan permintaan my hb... teman pong apa lagi.... kelentung kelentang ler kat dapur ngan CikTie... sebab permintaan nak makan nasi beriani kambing nie pong agak terlewat...
siap x siap sampai dekat waktu berbuka pose... jadi smua gambo yang teman shoot nie... ikut dangg jew...hihihi. Ok meh ler layannn gambo n resepi yang teman n3 nie..


Bahan-Bahan :-
  • 2 mug berasmathi
  • 2 1/2 mug air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 sudu sajira
  • sedikit koma koma
  • 1 sudu minyak sapi
  • sedikit minyak zaitun
  • Kulit kayu manis / bunga lawang
  • 1 inci halia - lumatkan
  • 4 ulas bawang putih - lumatkan
  • 2 biji bawang besar - mayangkan
  • 3 biji buah badam - lumatkan
  • 3 biji biji gajus - lumatkan
  • Daun pudina / daun ketumbar
Cara-Cara :-
  • Cuci beras hingga bersih dan ketepikan
  • letakkan minyak zaitun ngan minyak sapi dalam periuk.. bila minyak dah panas tumiskan sajira sekejap pastu masukkan bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang masak lagi hingga berbau baru masukan halia dan bawang besar mayang..
  • Masukkan sukatan air, susu cair,badam,gajus dan bahan perasa secukup nye...
  • Bila air udah mendidih baru masukkan beras dan kacau sekali
  • Pindahkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa
  • koma koma rendamkan dengan sedikit air - untuk dapatkan warna nye
  • Bila nasi dah agak2 kering air nya masukkan koma2 dan daun ketumbar ke dalam nasi...
  • Bila nasi dah masak boleh lah di hidangkan bersama sama lauk pauk seperti nunn... di bawah sanaaa... sanaaa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...