Tuesday, August 24, 2010

Peparu masak hitam manis

Assalammualaikum... n salam sejahtera smua... udah 3 hari teman idak n3 apa apa pong.. coz ada masaalah line tnet kat umah... bila anak bujang teman balik bercuti, teman pong minta dia tolong tengokkan wat aper ngan line tnet tu... kata nyer x der masaalah line pong... cuma kaspersky anti-virus ajer yang block internet... ade ler lebih kurang dia ceritakan tentang sebab n penyebabnyer kat teman... tapi x faham mane pong janji bagi line ok udah ler..hekhekhek..

Ok... untuk n3 hari nie... teman nak kongsi resepi juadah berbuka kemarin... slalu nyer teman buat untuk makan bersama ngan nasi minyak atau pong nasi udang tapi untuk berbuka kemarin makan ngan nasi putih ajer.... meh... ler layanzz resepi peparu masak hitam manis nie....


Bahan-bahan :-)
  • 500 gram peparu
  • 8 biji bawang merah - d blend hingga lumat
  • 5 ulas bawang putih - d blend hingga lumat
  • 1 inci halia
  • 8 tangkai cili kering *
  • 10 gram jintan putih *
  • 5 gram jintan manis *
  • 1 sudu kecil lada hitam *
  • Kicap manis kipas udang
  • kicap pekat
  • sedikit asam jawa
  • Bahan perasa
  • sedikit daun kari
  • Bahan-bahan yang bertanda * goreng tanpa minyak (sangai) - blend lumat
Cara-cara :-)
  • cuci bersih peparu n rebus bersama 1 keping asam keping dan 1 batang serai yang di ketuk... bila dah masak keluarkan dan potong kecil2 letakkan garam n kunyit sebatikan - goreng peparu sekejap dan ketepikan..
  • Tumiskan daun kari,bawang merah,bawang putih dan halia yang dah d blen lumat... hingga kekuningan.
  • campurkan dulu lada kering yang telah d blen kedalam tumisan bawang tadi.. masak hingga lada tadi agak2 kering dan pecah minyak dan pastu masukkan rempah2 yg telah d blen lumat sebatikan bahan2 dan masukan jus assam jawa..(agak2 sendiri yer..) dan masak hingga terbit aroma nya
  • Akhir skali campurkan kicap pekat,kicap manis dan bahan perasa masak hingga agak2 pekat dan rasa ikut selera sendiri...
  • setelah rasa nyer pon dah ok baru masukkan peparu yang telah d goring tadi... sebatikan peparu goreng ke dalam rempah... tutup api dan boleh d hidangkan dengan papon nasi yang anda suka...
  • Selamat mencuba..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...