Wednesday, August 18, 2010

Ayam Goreng Mamak

Ok.... kesinambungan dari resepi daging beriani tadi.. nie pong resepi bersahur gak.. teman buat ayam goreng mamak juge... untuk putera2 yang mmg suke makan ayam goreng.klu mata dia orang tengah kuyu-kuyu ngantuk gitu... bila nampak jew.. ayam goreng mesti mata terbuka luas...berebut nak drumstik ler..wing ler...ade-ade jer yang nak d rebut nyer...hihihi..

Alhamdulillah..abiss licin ayam goreng ngan daging beriani...makan ngan nasi putih jew..Sonang kije boleh terus membasuh n mengemas dapur sebelum solat subuh...hikhikhik..Slalu nyer selepas sahur teman x tido coz menguruskan 3 putera teman tu..nak ke skoolah pulak..bimbang nanti ada yang tertinggal bas skoolah n x g kije..hihihi
meh ler layannzz... resepi ayam goreng mamak yang x semamak mana pong...

tengok tu... x senonoh betoi... mak bedah nih... sampai tercokeng wing ayam tu...nak wat camna... x perasan... hahaha

macam ayam nak belagee jew... sabo jer lah...

Bahan-Bahan :-)
  • 6-8 ketul ayam - ikut keperluan masing2
  • 6 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia *
  • 1 sudu besar cili serbuk babas
  • 1 sudu serbuk lada putih
  • 1 sudu tepung jagung
  • 1 sudu tepung kek
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu tairu atau plain yogurt
  • Daun kari - teman x letak pong
  • Bahan perasa secukup nye..
  • Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-Cara :-
  • Blendkan atau lumatkan bahan2 yang bertanda ( * )
  • Campurkan kesemua bahan2 kecuali ayam ketepikan dulu
  • Gaul dan sebatikan bahan2 agar secukup rasa..
  • kemudian letakan ayam dan sebatikan - perap selama 1 jam
  • Selalu nyer teman akan buat lebih rempah2 ayam tu.. dan simpan dalam esbox klu nak guna lain kali senang jew... dah ada..
  • Goreng ayam sampai masak.. dah siap dan boleh di hidangkan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...