Saturday, August 21, 2010

Puding Triffle versi ke 2

Assalammualaikum... n salam sejahtera... buat semua sahabat handai n rakan taulan juge saudara mara yang masih setia mengunjung umah teman nie.... ari nie masuk hari ke 11 kita semua berpuasa yerk... apabila melepasi angka 10 terasa lagi cepat nyerlah... masa berlalu... insyaallah semoga kita semua sentiasa mendapat rohmat dan keberkatan dari Allah s.w.t sepanjang kita menjalani ibadah berpuasa di bulan Ramadhan nie...

Untuk dessert berbuka puasa kemarin teman buatkan Puding Triffle coz putera2 n my hb mmg sukee sangat makan apa apa ajer dessert yang teman buatkan... Puding Triffle nie boleh di katakan slalu gak teman buat coz senang sangat buat nyer... ok lah... ari nie x nak melalut lalut bebel.. meh.. ler... layanzz resepi puding triffle nie...


Bahan:-
  • Lapisan bawah:
  • 1 buku swiss roll cake - potong 1 cm
  • Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.
  • Lapisan Tengah:
  • 125 gm tepung kastad
  • 250 gm gula
  • 500 ml air
  • 125 susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila dah agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.
  • Lapisan Atas:
  • 3/4 tin buah koktel (Hosen) -ambil buah nyer ajer dan sedikit sirap buah tuang ke atas kastad, ratakan buah2an.
  • 1 kotak krystal jelly NoNa perisa strawberry- masak ikut arahan
  • pada kotak bila dah siap tuangkan ajer atas buah-buahan hosen tadi
  • senangkan... simpan 4-5 jam dlm esbox
  • Bila nak di hidangkan potong ler ikut kesesuaian masing2

3 comments:

Jamak Aton Habi Mahmood said...

Cik Ede, aton igt next time nak try la buat... nmpk macam susah jerk, tp cara Cik Ede mcm beleh ikut,

Nanti bila2 buat Aton paste kt blog eh...

Dessert2 ni x reti sgt buat hehe

Nur Ede said...

x susah mane pong aton... sekejap jer buat.. swissroll bli kat kedai kek jer..

ma'chiks said...

alahai triffle, ngancamnya...ada lagi ke? sib baik dh tkde nyakit ngidam2, kalo idak susah juga, kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...