Sunday, August 15, 2010

Nasi Ayam Sempoi..


Assalamualaikum... n salam sejahtera smua... harap2 semua nyer sihat sejahtera blake... ok n3 kali nie teman nak share resepi berbuka puasa hari yang ke 3 kemarin... teman masak nasi ayam sempoi jew... coz ada dua tiga benda yang x lengkap... papon putera2 teman sukee sangat... alhamdulillah... masak untuk skali makan jew... x nak membazir.. meh ler layannzz resepi nih...



merah nyerrr... makngah sos cili tu....



Untuk air rebusan ayam.
  • 1/2 atau 1 ekor ayam
  • 2 inci halia - ketukkan jew..
  • 3 ulas bawang putih - ketukkan jew..
  • Air secukup nya untuk nasi dan Sup
Cara-Cara :-
  • Rebus ayam dengan semua bahan sehingga ayam masak.
  • Toskan ayam dan ketepikan.

Untuk Nasi :-
  • 2 Mug beras wangi - basuh n toskan
  • 2 1/2 air rebusan ayam
  • Rempah tumis - kulit kayu manis,bunga lawang,pelaga
  • 1 biji bawang besar - mayang
  • 1 inci halia - mayang
  • Minyak zaitun secukup nye..
  • 1 sudu besar planta
  • garam

Cara-Cara :-
  • Panaskan planta + minyak zaitun
  • Tumiskan rempah,bawang dan halia hingga terbit aroma nye..
  • Masukkan air rebusan ayam secukup nya
  • Setelah air mendidih masukkan beras
  • Pindahkan smuanya kedalam price cooker - masak seperti biasa
Untuk Sup
  • Guna air rebusan ayam tadi - dalam 2 Mug
  • sedikit Ayam bahagian kepak atau tulang
  • 2 inci halia yang dlm rebusan tadi
  • 3 ulas bawang putih
  • Teman guna 1 sup punjut
  • Sedikit daun Sup dan daun Leek
  • bahan perasa secukup nye...
Cara-Cara :-
  • Rebus semula semua bahan sehingga ayam masak.
  • Bila dah masak masukkan daun sup,bawang goring dan sedikit daun leek.

Untuk sos Cili
  • 3-4 biji lada merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 biji buah tomato *
  • 2 sudu sos cili *
  • Jus limau nipis secukup rasa
  • 1 sudu gula
  • Bahan perasa secukup rasa
  • sedikit minyak bijan
Cara-Cara :-
  • Blendkan smua bahan2 yang bertanda *.
  • masak dengan api yang sederhana hingga kuah agak2 pekat
  • Akhir sekali baru letakkan bahan perasa secukup rasa..
Untuk sos Hitam@Kicap
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1/2 mug air rebusan ayam
  • sedikit minyak bijan
  • bahan perasa secukup nya..
-> Campurkan kesemua bahan. Rasa secukup rasa dan ketepikan

Untuk Ayam
  • Ayam rebusan tadi
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap
  • 1-2 sudu besar madu
  • 1 sudu besar minyak bijan
Cara-Cara :-
  • Campurkan semua bahan dan perapkan 1 jam.
  • Goreng ayam tadi agak2 kehitam-hitaman jangan terlalu lama nanti hangus pulak
  • Klu sukee nak grill pon boleh
  • Ikut selera masing2...
  • Hidangkan nasi ayam dengan sup dan sos tadi.. tapi teman x buat sos kicap.
  • Hiasan merangkap ulaman yang teman ade.. cuma timun dan tomato jew..

1 comment:

zih@n said...

dh lama xbuat nasi ayam..tgk pic kat sini rasa teringin nk buat la..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...