Friday, August 27, 2010

Lasagne


Assalammualaikum... n salam sejahtera smua... pepagi hari udah n3 makanan orang putih....hehehe.... Sebenornyer...melayan tekak putera2 yang teringin nak makan makanan orang itali... sebelum nie teman dah biasa makan lasagne kat pizahut...(sos nyer putih jew....) boleh tahan jugek rasa nyer... jadi kerana ingin mencuba buat sendiri teman pong menjelajah kat blog irmadilondon.. tenguk resipi irma simple jer.... jadi teman pong cube ler buat... tapi ada juge yang teman derhaka sikit resepi nie...ececeehh.. guna bahasa sifu2 blogger... bolehkan..kann...kannn....... coz malas nak buat sos merah ngan sos putih sendiri... teman guna Prego Italian sauces traditional jew....

Mmg menjadi pong... putera2 teman pong kata sedap..alhamdulillah... cuma permukaan atas lasagne tu... jer tergaring sangat... rupe nyer x cantik kan!!.. x per... x per lain kali teman cuba ejus cara lain pulak....hihihi. ok... meh ler layan resepi yang teman ambil dari dapur irma nie... time kasih irma yer... halal yerk.. klu ada yang terlebih atau terkurang...

adeehhh... buruk betoi rupe nyer.....

Bahan-Bahan :-
  • 500 gram daging cincang - teman guna jenama Ramly
  • 3 biji bawang besar dipotong dadu
  • 4 ulas bawang putih di potong dadu
  • 1/2 botol sos prego traditional
  • 1 mangkuk sayur campur - teman x letak
  • 1 biji lada benggala di potong dadu
  • Daun sup di potong halus
  • serbuk lada hitam - agak2 sendiri
  • sedikit serbuk Italian Herb
Cara-Cara sos merah (inti daging) :-
  • Panaskan minyak dalam kuali... tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga terbit aroma nya.
  • Masukkan daging cincang dan masak seketika sehingga daging tu... masak
  • Masukkan sos prego dan sebatikan pastu masukkan lada benggala dan daun sup
  • letakkan lada hitam dan garam secukup rasa
Cara menyusun Lasagne :-
  • Sapukan dasar bekas dengan minyak zaitun atau pun butter. Teman guna butter yang ada dlm esbox jew..
  • Susun kepingan lasagne sehingga memenuhi ruang bekas.. teman celur dulu sekejap semua kepingan lasagne sebelum menyusun kedalam bekas.
  • Sudu dan ratakan sos merah (inti daging) dan taburkan sedikit cheese dan alaskan dengan kepingan lasagne lagi dan letakan sos putih (untuk sos putih teman gunnakan jenama prego yang dlm tin x perlu masak terus sudukan jew... ) dan ratakan ulang langkah ini sehingga abiss bahan...
  • Lapisan atas skali ialah kepingan lasagne dan sos putih ratakan dan teman letakan parutan cheese marozella dan taburkan italian herb...
  • Bakar dalam oven pada suhu 185C selama 40 minit
  • Lasagne teman agak garing permukaan nya... mungkin tersalah setting suhu oven kot..

2 comments:

N1shoppe said...

amboi...sodapnye....bila la nak dapat rasa nie.... hari tu teringin jugak nak buat tp tak tau nak beli mana kulit lasagne.....kat bintulu nie susah la nak buat canggih2 nie hehehehe....

Nur Ede said...

mmg sodap pong... cube ler buat.. nampak mcm susah nak buat bila dah buat sekejap jew...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...