Thursday, September 30, 2010

Ayam panggang Teriyaki


Nak cube buat ayam panggang Teriyaki... tapi rasa nyer jadi ayam lain ler pulak sebab nyer teman hanya grill atas non stick pan jew... dan letak bijan pulak tu.. resepi asal CikMat x letak bijan pong...(jangan ngamuk yer..CikMat...yaa..ampoonnn) papong putera2 teman suke... resepi nyer teman dapatkan dari umah
CMG yang femes tu...minta halal ya.. cikmat anak2 akak sukee sangat....

First time nak cube link mengelink nie... x tau ler jadi ke x.. sebenor nyer sifu yang dok nunn kat jepun yang mengajor teman bab link mengelink nih... time kasih yer Hana sebab sudi ngajor akak yang rabun IT nie...nak wat camna pickup sloww cikit bab2 IT nie.. hihihi.. Ok meh ler.. kite tengok resepi yang teman ambil dari dapur CikMat...



Bahan-Bahan :-)

  • 2 - 3 keping dada ayam boneless - atau apa2 bahagian
  • 3 inci halia - parut
  • 3 ulas bawang putih - parut
  • 3 sudu besar madu
  • 4 sudu besar kicap - teman x letak pong sebab tu.. pucat jew..
  • 4 sudu gula perang
  • sedikit garam
Cara-Cara :-)
  • Cucuk-cucukkan ayam menggunakan garpu atau hujung pisau
  • Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam esbox
  • Panaskan non stick pan dengan sedikit minyak dan letakkan ayam atas pan tu...
  • tutupkan non stick pan ngan tutup periuk yang sesuai dan balik2kan ayam agar masak sekata dan berkilat - tapi teman wat x berkilat pon...huhuhu
  • Dah masak, angkat, hiris dan hidangkan.. curahkan lebihan kuah keatas ayam yang di panggang tadi.... siap untuk di makan..

Wednesday, September 29, 2010

Daging Goreng berlada

Sejak kebelakangan nie... teman mmg ler sibuk bebenor...tension ngan kije mcm nak sasau jadi nyer...adeeh.. sakit kpala,sakit dada semua nyer ade... sabow ler nie... klu idak sabow mau jer... tidooo memanjang...hehehe.... tapi walau sibuk mcm mana pong... masak tetap masak juge.. ok..ler x tau dah nak cakap ape lagi... meh layan resepi Daging goreng belada feberet anak2 teman nie...

Bahan-Bahan :-)
  • 500gm daging batang pinang - direbus lembut
  • 6 biji cili masak di buang biji*
  • 2 biji buah tomato masak - di cincang kasar
  • 3 biji bawang besar*
  • bahan perasa secukup nyer..
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit batang daun leek di potong serong
Cara-Cara :-)
  • Rebus daging hingga masak - angkat dan potong nipis pastu gaulkan dengan sedikit garam kunyit dan goreng sekejap....
  • Bawang besar dan cili masak di blend kasar bersama secawan air
  • Dalam kuali atau periuk panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di blendkan tadi masak dengan api yang kecil sehingga pecah minyak pastu campurkan tomato yang di cincang kasar dan masak lagi sehingga kuah nye pekat
  • masukkan gula dan bahan perasa secukup nyer... pastu baru masukkan daging yang telah di goreng tadi... dan akhir skali masukkan batang daun leek yang di potong serong dan gaulkan...
  • Daging goreng berlada nie rasa nyer masam2 manis... makan pulak ngan nasi putih panas2 anak2 teman mmg sukee sangat...

Monday, September 27, 2010

"Happy Birthday Putera ke6... Aiman"

Kek SR yang di hadiahkan peanut untuk putera ke6... time kasih peanut...

Baru jew... lepas celebret besday putera bongsu teman nie... terpaksa buat sebelah malam sebab waktu siang teman ngan my hb agak cibuk sikit... majlis untuk anak beranak dalam umah jew... anak bongsu teman nie x kisah sangat... janji ade kek dan ayam goring itu pon sudah cukup happy sebab celebret juga untuk dier...

27.09.2010 genap ler usia Putera bongsu teman 11 tahun...

Ya Allah Ya tuhan ku...
Selamatkanlah setiap perjalanan anakku
Lindungilah dia walau di mana saja dia berada
Lindungi dan jauhilah dia dari segala malapetaka dan penyakit yang merbahaya
Kurniakanlah dia dengan kesihatan yang baik
Berikanlah dia petunjuk dan hidayah agar sentiasa di jalan yang benar
Berkatilah dia agar menjadi anak yang soleh dan bertaqwa
Cemerlangkan lah dia dalam pelajarannya
Berikan lah dia kejayaan di dunia dan di akhirat

AMIIN.... Ya rabbal a'lamin....

Saturday, September 25, 2010

Dari Jendela Ibu Mertua ku...

Petang semalam teman ke umah MIL ingatkan nak ajak MIL buat Tapai pulut... sebab Raya baru nie teman x sempat pong nak makan Tapai pulut yang MIL buat... manakan tidak nyer abiss di kojerkan oleh anak2 saudara my hb.... diorang siap makan ngan aiscream vanilla lagi... klu tapai pulut campur ngan aiscream... fuhhh mmg sedap lerr...

Tapi MIL kate udah petang... klu nak buat Tapai kene ler pepagi... iskss begitu pulok pantang larang nyer... papong teman ikut ajer lah... bagi nak menghabis masa sepetang kat umah MIL teman pong shoot ler gambo2 dari jendela umah ibu mertua ku ini...
Umah MIL mmg teramat ler.. hampir ngan pantai.. klu mata memandang sayup ke laut cina selatan tu.... terasa seribu ketenangan yang tak dapat di gambarkan dengan kata2 begitulah indah nyer lautan yang melaut sejauh mata memandang...betapa agungnye ciptaan mu Illahi....

Sesayup mata memandang... setenang ombak yang lenang chhannang...

Musim skarang pantai dan air laut mmg tenanggg gituww...

Tengok tu... pasir pantai halus dan bersih skali... smua nie adalah permandangan dari jendela umah ibu mertua ku...

Nunn... sayup yang nampak tu... Pulau Kapas... klu dari pantai umah MIL dengan speed boat ke Pulau Kapas lebih kurang 10 minit...

Friday, September 24, 2010

Special menu untuk Jamuan Raya skolah Putera ke4

Assalammualaikum... dan salam pagi Jumaat buat smua sahabat handai,saudara mara dan para pengunjung yang sentiasa setia mengunjungi umah teman nih...time kasih...
time kasih bebanyak yerk...kerana sudi singgah walaupon tuan umah entah kemana mana...isks..isksss... ape ke heinye... asyik cibuk memanjang jew...nenek kebayan nih...ooopss nenek kebaye lah....hahaha... untuk n3 nie sebenor nyer teman buatkan spaghetti bolognese dan puding buih nata de coco pada pagi khamis lagi.... untuk jamuan Raya kat skolah putera ke4
...
Skolah2 nie biasa ler... lepas Raya adelah jamuan raya yang di buat... Putera ke4 ape lagi dengan penoh sopan dan tertib gituu... minta bonda nyer watkan makanan feberet dier untuk kekawan dan cikgu dier... jadi seawal 5:00AM teman udah masuk dapur kelentung kelentang kat dapur menyiapkan kuah untuk Spaghetti Bolognese.. buat nyer x lah lama sangat sebab CikTie dan siapkan semua bahan2 sebelum tu lagi...
Meh ler... layanzz gambo2 yang ade...


Udah..siap untuk di bawa ke skolah...

Spaghetti Bolognese Daging ngan Puding Buih Nata De Coco..

Alhamdulillah... kawan2 n cikgu Putera ke4 suke... Cikgu dier siap minta resepi lagi... insyaallah... cikgu, nanti saya buatkan n3 untuk resepi Spaghetti nie......

Tuesday, September 21, 2010

"Happy Birthday Kak Long"

Salam anakanda... "Selamat menyambut Hari Lahir" Semoga menjadi isteri yang solehah dan ibu yang penuh dengan kasih sayang untuk anak2... bonda dan ayahanda sentiasa mendoakan anakanda sekeluarga sentiasa di dalam perlindungan Allah... melayari kehidupan berumah tangga dengan penuh kasih sayang dan menempuh dugaan di perantauan dengan penuh kesabaran... walau pon jauh di mata anakanda sekeluarga sentiasa dekat di hati bonda ngan ayahanda.. Dari kejauhan ini bonda dan ayahanda mendoakan semoga anakanda sekeluarga di limpahi dengan barakah, rahmah dan mawaddahh hingga ke syurga.... amiin... ya rabbal a'lamin....

Ikan Percik Putih,Ikan Panggang n Sambal Limau Kasturi

Assalamualaikum smua.... untuk berbuka pose kemarin nie ler lauk sempoi sebagai pembuka selera teman sekluarga... ikan percik, Ikan panggang ngan sambal mmg sedap klu makan ngan nasi putih panas2 fuhh... x tengok kiri kanan dah... abiss jew.. doa terus nyum..nyumm.. astaqhfirullahalazimm... pose ke aper nie...hehehe :-).

Layanzz gambo jew lah....yerk!.. minggu nie teman kebiizzran cikit coz udah masuk ofis kije usah cakap ler... mmg adeehh melambak2 nyer lah.... aarrrgghh... kalut betoi..

Ikan kembung panggang

Sambal Limau kasturi yang mmg powerrr....

Sunday, September 19, 2010

Laksa Utara versi Perak...

Melayan tekak Puteri teman... yang nak makan laksa Penang sebelum balik ke Melaka.. klu kat Trg nie mmg susah nak cari kedai atau pong warung yang menjual laksa Penang ke.. atau laksa asam... Tapi klu laksa Trg kuah putih atau kuah masak (mcm kuah laksa Johor) mmg banyak di jual kat pasar2 atau warung2 terpilih. Teman nie.. bukan nyer ape... malass nyer lah nak buat laksa Penang... tambahan pulak teman ngan my hb dan putera ke4 dah mule pose sunat syawal...

Tapi demi anak.. wat ler juge... resepi Laksa Utara nie.. skali untuk menu berbuka pose teman dapatkan resepi nie.. dari besan yang duk kat Kulim Kedah yang teman panggil KakAni... sebab dulu teman pernah makan laksa utara yang besan buatkan mmg sedap...jadi dengan rasa x malu nyer.. teman pong call kakAni n bertanyakan resepi... alhamdulillah menjadi dan mmg sedap dan menepati citarasa teman ngan anak2... my hb n MIL yang mmg kureeng ngan laksa2 utara nie pong puji cedap...hihihi sukee nyer lah... time kasih wat kak Ani..
Meh ler layannn resepi Laksa Utara versi Perak nih...




Bahan-Bahan :-)
  • 1 kilo ikan selayang
  • 2 kilo laksa basah - celur sekejap ngan air panas
  • 4 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 8-10 tangkai cili kering*
  • 2 inci belacan*
  • Daun kesom - ambik sedikit untuk blend
  • Bunga kantan - ambik sedikit untuk blend
  • 6 keping asam gelugur
  • Garam dan bahan perasa secukup nyer
  • air secukup nyer
  • Bahan2 yang bertanda * blend dan lumatkan
Bahan-Bahan lain
  • Hirisan bawang besar
  • Hirisan Cili Merah
  • Hirisan daun Selom
  • Hirisan timun di hiris kecil memanjang
  • Hirisan bunga kantan klu suke
  • Hirisan daun Pudina
  • Telur Rebus
  • Limau kasturi klu suke
Untuk Kuah Laksa :
  • Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit air dan 4 keping asam gelugur
  • Dalam periuk lain renehkan bahan2 yang telah di blend dan sebahagian lagi daun kesom dan bunga kantan dan juga lebihan asam keping dengan segelas air sehingga hilang bau lada nyer..
  • Untuk ikan yang telah di rebus tadi asingkan isi dan tulang ikan.. blendkan tulang2 ikan hingga lumat dengan segelas air dan tapiskan (teman tapis 2 kali) ambil air nyer dan buangkan sisa2 tulang tu...
  • Masukkan air tulang tadi kedalam periuk yang sedang di renehkan.. teruskan memasak
  • Isi ikan ditumbuk2 agar sebati dan tiada lagi tulang2 halus.. pastu masukan kedalam kuah yang sedang di reneh... teruskan memasak sehingga mendidih dan letakan bahan perasa secukup rasa
  • Sediakan mangkuk letakan laksa dan hiaskan dengan bahan yang telah dihiris tadi sebagai pelengkap dan sendukkan secukup nye kuah laksa kedalam mangkuk... sedia untuk dihidangkan...ermm mmg sedappp

Loncong

AssalamualaikOM... Salam sejahtera wat semua sahabat handai,rakan taulan,saudara mara dan juge anak2 saudara walau di mana sekali pong kalian berada.... time kasih buat semua yang sentiasa sudi menjengah umah teman nih... time kasih bebanyak juga wat keluarga dan kawan2 yang datang beraya kat umah...

N3 kali nie merupakan sejenis dessert juga... masih makanan orang Pantai Timur tapi lebih popular sebelah kelantan klu di Trg nie ade2 orang jew... yang biasa makan... mungkin setengah orang x tau pong nak makan guana... Teman pandai makan pong semasa kije d kelantan dulu... member satu ofis yang rekemen makan kat Syam Restoran dekat Berek 12... pertama kali makan terus jatuh hati... klu dulu teringin nak makan terpaksalah teman order dari kawan yang dok kat Kota Bharu... Tapi skarang kat Trg mmg dah ade...

Minta maap yer... x der resepi untuk "Loncong" nie... teman sendiri pong idok ler pandai nak membuat nyer.... nanti ler teman tinjau2 kot2 ada sesiapa yang pandai buat dan boleh ler teman blajor hihihi... klu x salah tekaan teman Loncong nie d perbuat dari tepung ubi dlm pelbagai bentuk mmg sedap di makan bersama sirap rose di campurkan dengan santan atau susu cair bagi teman lebih suke dengan susu cair jew... dan sejukan dengan ketulan2 ais sebelum di makan.... mmg nyamann skaliii...
Klu nak cube mcmana rasa "loncong" kena ler... datang Kuala Terengganu kite....

"Loncong" yang belum di letakkan santan atau susu cair..

Friday, September 17, 2010

Kucha Lemak Timun + Mangga mude

Menu tambahan untuk berbuka pose... nie pong request dari my hb yang mmg suke sangat kucha lemak timun + mangga.. klu dulu2 mmg teman x pandai buat tapi bila MIL ajar rupe nyer senang bebenor.... boleh di katakan selalu juge teman buatkan sebagai menu tambahan coz anak2 teman semuanye suka makan kucha lemak nie....
Teman rase makanan nie popular sebelah pantai timur jew... sebab nyer teman nie orang perak sebelum kahwin ngan my hb teman idak ler pernah makan benda2 gini... bile makan sedap ler pulak...hihihi

My hb ngan MIL sebut kucha lemak... teman ikut jew.. sebutan mereka.. tempat lain sebut apa teman x tau ler...

Timun dan mangga mude yang telah di sagat kasar...


Bahan-Bahan :-)
  • 1 biji timun - d sagat kasar
  • 1 biji mangga muda - d sagat kasar
  • 200 gm kelapa parut - blendkan bersama 1 gelas air panas
  • 3 ekor ikan kerisi panggang - ambil isi
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 sudu lada hitam
  • 1 biji limau nipis ambil jus nye..
  • Garam dan bahan perasa secukup nye...
Cara-Cara :-)
  • Tumbuk dan lumatkan isi ikan panggang tadi dan ketepikan. boleh guna apa2 ikan lain ikan kembung ke atau ikan selayang ke.. teman guna ikan kerisi sebab ikan tu jew... yang ada dalam esbox teman...
  • Bawang merah di tumbuk lumat bersama lada hitam
  • Dalam bekas lain campurkan timun dan mangga yang telah di sagat kasar dan masukkan juga isi ikan dan bawang merah yang telah di tumbuk lumat bersama lada hitam.
  • Kelapa parut di blend bersama segelas air panas dan ambil pati santan nyer dan campurkan kedalam bekas yang berisi campuran timun dan mangga tadi... masukkan juga garam dan bahan perasa secukup rasa dan gaul sebatikan..
  • untuk resepi nie teman letak juga sedikit jus limau nipis..
  • siap dan boleh di hidangkan sebagai menu tambahan..

Cerite Raya lagi... n Birthday kat Rusila...

Cerite Raya lagi...n sambutan hari jadi anak saudara my hb kat Rusila umah MIL.. mmg CikLa (SIL) ngan suami nyer dah merancang nak sambut birthday anak nye (Hafiz) semasa semua keluarga berkumpul di umah MIL.. Dua biji kek SR CikLa (SIL) blikan untuk majlis anak nyer... mmg sodap kedua dua Kek SR tu..
Untuk menu makan kita orang sepakat buat nasi ayam.. kerana itu yang cepat dan mengenyangkan.. Ayam n barang untuk memasak teman ngan SIL bli d Maideen Mall.. kita oranglah yang membeli nyer... n kita orang juga ler yang memasak nyer... adehh mmg agak penat n kelam kabut sikit... masing2 kelaparan menunggu nasi ayam coz kul 3.30PM baru boleh makan....hikhikhik

tu...diaa nasi ayam...main longgok2 jew...

Suasana dalam rumah MIL aahaa... nie ler rupe nyer budak Hafiz yang sambut birthday yang ke 15 tahun.. yang pelok n memelok tu ler SIL n suami nye... "Happy Birthday Hafiz semoga beroleh kejayaan dalam PMR nanti...!" CikEde ngan Cikshid sentiasa mendoakan semoga Hafiz menjadi anak yang Soleh beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat... Amiin...ya rabbal a'laminn...

Ok... meh teman nak crite sikit... nie adalah suasana umah Ibu Mertua teman ( MIL ) umah MIL nie mmg berhampiran dengan pantai... beranda bahagian belakang nie betul2 mengadap laut cina selatan dan Pulau Kapas...
Yang ramai2 tengah makan tuh... semua nye anak cucu2 n cicit2 MIL dan yang berjibat (Bertudung) purple tu..lah MIL teman... udah berusia 75 tahun tapi alhamdulillah... masih sihat dan sentiasa ceria dan suke bercerita...klu duduk dengan MIL mcm2 cerita u alls boleh dengar dari cerite dulu kala hingga lah ke cerite semasa....hihihi
Teman banyak blajo masakkan Trg dengan MIL... klu MIL yang memasak nasi dagang atau buat tapai pulut ke...fuhh mmg sedap hingga x terkata...

Nie pong masih suasana d beranda umah MIL yang duduk atas kerusi tu.. abang ipar My hb x berapa sihat tapi masih mengunjungi umah bekas ibu mertuanye... sebab teman sebut bekas tu... kerana kakak My hb mmg dah lama meninggal kerana sakit kanser dan abang ipar nyer telah berkahwin lain...
Tapi perhubungan kekeluargaan masih kukuh terjalin kerana anak2 arwah kakak my hb mmg tersangatlah rapat dengan MIL dan saudara mara sebelah arwah ibu mereka.. alhamdulillah selalu nyer klu mereka bercuti cucu cicit mesti balik umah Tok Terengganu yang mereka panggil "Mak Rusila" Sowrii yerk.. panjang pulak cerite teman kali nie... bukan nyer ape cuma untuk kenangan dan ingat masa mendatang....

Nie.. pulak MIL ngan cucu dan isteri abang ipar yang baru... waduuhh aper ler.. yang di ceritekan oleh Mak Rusila tu... sampai begitu asyik aton mendengar nyer...hihihi

Wednesday, September 15, 2010

Gambo Raya anakanda n cucunda d Bintulu Sarawak

Masih suasana Raya lagi... nie gambo raya anak menantu dan dua cucunda teman yang beraya di Bintulu Sarawak... sian nyer tengok muke airis tu...terpaksa berhari raya di negeri orang... nak wat camna kan.. klu dah kije d tempat orang... jauh plak tu...sabo jer lah...erk. "Selamat Hari Raya AidilFitri" buat anakanda sekeluarga... time kasih kerana mengirim kek lapis Sarawak tu... mmg sodapp... hihihi

Pandai nyer bergaya...

Rumah Terbuka Hari Raya Ketiga

Assalammualaikum... dan salam sejahtera semua... ari nie tentu ada yang masih berpuasa untuk sunat syawal ... alhamdulillah.. rohmatnyer... teman belum mula lagi sebab masih ada tetamu yang datang untuk beraya dan kebetulan masih bercuti lagi.... lalala..

Untuk n3 kali nie.. sebenor nyer teman buat rumah terbuka pada hari raya ketiga... selalu nye setiap tahun teman wat umah terbuka pada hari raya kedua tapi tahun nie ada jemputan kat Kota Bharu pada hari Raya kedua jadik... sebab tu ler tertunda ke hari raya ketiga...

Papong majlis berjalan lancar tetamu pertama sampai jam 10:00 am semua nyer kawan2 putera ke4 dari skolah Sheikh Malek dan juge kawan2 putera ke5 dari sekolah Sultan Sulaiman dan seterus nyer staf ofis My hb n jiran tertangga.. Untuk juadah hari Raya mmg teman ngan Ciktie yang masak seawal jam 5:00am pagi teman udah masuk dapur...

Alhamdulillah.. saudara mara dan anak2 saudara sebelah My hb orang yang paling terakhir balik jam 1:30 am x tau ler apa yang diorang bualkan hinggakan riuh rendah ruang tamu.. teman x join sebab sibuk membasuh n mengemas pinggan mangkuk.... jam 12:00 mlm setelah beress apa yang patut teman pong masuk tidoo zzzz..

Ok...atas permintaan Puteri Sulong teman yang ada kat Bintulu n Putera ke2 teman yang ada kat KLIA Sepang tuw... nie ler... juadah yang bonda watkan untuk umah terbuka.. alhamdulillah... walaupong kepenatan keparas maxima... tapi teman sukee sangat sebab semua nyer abiss licin.. n untuk sebelah malam pula teman watkan sup kambing mamak makan dengan roti prancis (yang keras mcm kayu tu... bila sapu garlic butter dan grill sekejap atas non stick pan roti tu..pong lembut n sodappp....hihihi) tapi x sempat nak shoot sebab sekejap jew... line clear...

Persiapan meja oleh Puteri ke3 dibantu oleh My hb.....hihihi

Nasi Daging,Ayam goreng mamak,Dalca,Ayam masak hitam dan air asam tomato

Yang kat tengah tu... serunding ayam dan serunding daging untuk makan ngan ketupat pulut... tapikan.... ade juge yang bantai ngan nasi daging.... syukria2 hahaha...

Ketupat pulut dengan rendang ayam perak

Air asam tomato..

Kek Lapis sarawak kiriman anakanda yang x balik Raya....

Coner untuk minuman dan kudapan raye...

Tuesday, September 14, 2010

Suasana Hari Raya Pertama

Assalammualaikum.... dan selamat Hari Raya AidilFitri lagi...dan lagii... buat semua.... lama benor teman idak bersiaran di blog nie... biizz mmg sesungguh nyer biizz.... adeehh nak wat camna klu masa begitu padat dan sendat... Hari Raya Pertama masa banyak di abiskan di umah MIL... malam baru balik umah untuk tidoo.......

papong meh ler... layannzz gambo2 yang sempat putera2 teman shoot sebelum kita orang keluar dari rumah untuk ke umah MIL di Marang.Raya tahun nie anakanda yang dok di Sarawak ngan KLIA sepang x balik beraya sebab kena kije hari raya..........

My hb bergaya ala2 Pak Arab....ngee

Putera ke5 dan Putera ke6... x tau ler siapa yang shoot gambo2 nie...

Nie dia Putera2 dan Puteri teman yang ada...

Senyum sokmo...

Raya tahun nie... hanya gambar berempat jew...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...