Alhamdulillah... bila ada yang tolong kerja pon beres cepat... resepi nyer sama juga dengan Pengat buah mulum yang teman buat sebelum nie.... papong x per ler... teman n3 kan skali lagi cara2 membuat Pengat Buah Mulum Dwi warna nie...
Bahan-Bahan :-)
- 2-3 cawan tepung pulut - di bahagikan 2 bahagian
- 1/2 keping gula kerek ( gula Melaka )
- Santan secukup nye
- sedikit air kapur
- Air secukup nye
- 4 helai daun pandan - blend ambil air
- sedikit pewarna merah
- Sedikit isi durian - x letak pong x per..
- secubit garam
Cara-Cara :-)
- Tepong di bahagikan 2 satu masukkan air pandan dan sedikit air kapur ke dalam tepung pulut dan sebatikan sehingga menjadi doh dan satu bahagian lagi di masukkan pewarna merah dan juga sedikit air kapur dan sebatikan juga sehingga menjadi doh yang boleh di gentel kecil2 ikut kreativiti masing2.Teman wat bulat2 jew... buat sehingga habis adunan doh tu...
- Rebuskan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan sedikit2 adunan yang telah di bulat2kan...
- Dalam periuk lain masak santan bersama gula kerek (klu x cukup manis boleh di tambah gula biasa mengikut selera masing2) letakkan secubit garam
- Angkat buah mulum yang telah di rebus tadi dan sejat2kan airnye.. dan terus masukkan kedalam periuk yang ada santan... sentiasa kacau perlahan lahan supaya santan x pecah minyak dan buah mulum x melekat lekat...
- Untuk resepi nie... teman letak sedikit isi durian...
- Selamat mencuba kepada sesiapa yang nak cuba...
5 comments:
Haritu warna hijau, ini hijau merah pulak. bertuah anaknya dapat makan walaupun dia kena tolong gentel, hehehe
Slm kak...cantikknyer kuih ni...kalau negeri ida kelantan panggil kuih ni apa tau...kuih butir nangka he..he
Hi..Dinas.. akak mmg dah banyak kali juge buat sebab anak2 dan akak mmg sukee Pengat Buah Mulum nie...
Wsalam Ida.. Cantik eerk! Time kasih Ida.. OOo.. Ida org kelantan..jiran terdekat hihihi yer..lah setengah2 tempat panggil butir nangka.. entah knapa yerk.. Tganu sebut Buah Mulum hihihi...
pink....nie kalau fatin nampak sure habis satu periuk
Post a Comment