Wednesday, September 29, 2010

Daging Goreng berlada

Sejak kebelakangan nie... teman mmg ler sibuk bebenor...tension ngan kije mcm nak sasau jadi nyer...adeeh.. sakit kpala,sakit dada semua nyer ade... sabow ler nie... klu idak sabow mau jer... tidooo memanjang...hehehe.... tapi walau sibuk mcm mana pong... masak tetap masak juge.. ok..ler x tau dah nak cakap ape lagi... meh layan resepi Daging goreng belada feberet anak2 teman nie...

Bahan-Bahan :-)
  • 500gm daging batang pinang - direbus lembut
  • 6 biji cili masak di buang biji*
  • 2 biji buah tomato masak - di cincang kasar
  • 3 biji bawang besar*
  • bahan perasa secukup nyer..
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit batang daun leek di potong serong
Cara-Cara :-)
  • Rebus daging hingga masak - angkat dan potong nipis pastu gaulkan dengan sedikit garam kunyit dan goreng sekejap....
  • Bawang besar dan cili masak di blend kasar bersama secawan air
  • Dalam kuali atau periuk panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di blendkan tadi masak dengan api yang kecil sehingga pecah minyak pastu campurkan tomato yang di cincang kasar dan masak lagi sehingga kuah nye pekat
  • masukkan gula dan bahan perasa secukup nyer... pastu baru masukkan daging yang telah di goreng tadi... dan akhir skali masukkan batang daun leek yang di potong serong dan gaulkan...
  • Daging goreng berlada nie rasa nyer masam2 manis... makan pulak ngan nasi putih panas2 anak2 teman mmg sukee sangat...

2 comments:

Kamalia said...

kak ede...sedapnye dgg goreng berlada tu..mkn ngan nasi panas lg sodap nih..

Nur Ede said...

Yer lah kamalia... mmg sedap klu makan ngan nasi panas2
buat nyer senang jer.. janji anak2 sukee...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...