Friday, September 17, 2010

Kucha Lemak Timun + Mangga mude

Menu tambahan untuk berbuka pose... nie pong request dari my hb yang mmg suke sangat kucha lemak timun + mangga.. klu dulu2 mmg teman x pandai buat tapi bila MIL ajar rupe nyer senang bebenor.... boleh di katakan selalu juge teman buatkan sebagai menu tambahan coz anak2 teman semuanye suka makan kucha lemak nie....
Teman rase makanan nie popular sebelah pantai timur jew... sebab nyer teman nie orang perak sebelum kahwin ngan my hb teman idak ler pernah makan benda2 gini... bile makan sedap ler pulak...hihihi

My hb ngan MIL sebut kucha lemak... teman ikut jew.. sebutan mereka.. tempat lain sebut apa teman x tau ler...

Timun dan mangga mude yang telah di sagat kasar...


Bahan-Bahan :-)
  • 1 biji timun - d sagat kasar
  • 1 biji mangga muda - d sagat kasar
  • 200 gm kelapa parut - blendkan bersama 1 gelas air panas
  • 3 ekor ikan kerisi panggang - ambil isi
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 sudu lada hitam
  • 1 biji limau nipis ambil jus nye..
  • Garam dan bahan perasa secukup nye...
Cara-Cara :-)
  • Tumbuk dan lumatkan isi ikan panggang tadi dan ketepikan. boleh guna apa2 ikan lain ikan kembung ke atau ikan selayang ke.. teman guna ikan kerisi sebab ikan tu jew... yang ada dalam esbox teman...
  • Bawang merah di tumbuk lumat bersama lada hitam
  • Dalam bekas lain campurkan timun dan mangga yang telah di sagat kasar dan masukkan juga isi ikan dan bawang merah yang telah di tumbuk lumat bersama lada hitam.
  • Kelapa parut di blend bersama segelas air panas dan ambil pati santan nyer dan campurkan kedalam bekas yang berisi campuran timun dan mangga tadi... masukkan juga garam dan bahan perasa secukup rasa dan gaul sebatikan..
  • untuk resepi nie teman letak juga sedikit jus limau nipis..
  • siap dan boleh di hidangkan sebagai menu tambahan..

3 comments:

Dinas Aldi said...

Belum pernah dengar lagi kucha ni, ni first time. laa kak Ede orang Perak rupanya! saya kalau Perak, suka dengor orang Kuala Kangsor cakap, sedap bebenor.

Nur Ede said...

Dinas...Akak rase lah sebenor nyer.. kucai atau pon kacau kot... tapi MIL sebut kucha lemak.. makanan nie mmg makanan org sebelah pantai timur... sebab masa akak dok di Kelantan dulu pon ada juge dia org buat tapi guna buah Macang mude atau pong kacang panjang...
Tapi klu Trg mmg guna timun jew.. tapi akak tambah mangga muda sebab lagi sedap...hihihi. akak mmg orang perak 12km dari bando Diraja Kuale kangsor...

ma'chiks said...

Eda..Eda jangan lah mengoda saya dengan makanan cam camni, mula lah nak mengidam..tringat zaman2 mengidam dulu payah benor perasaannya..hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...