Sunday, September 19, 2010

Loncong

AssalamualaikOM... Salam sejahtera wat semua sahabat handai,rakan taulan,saudara mara dan juge anak2 saudara walau di mana sekali pong kalian berada.... time kasih buat semua yang sentiasa sudi menjengah umah teman nih... time kasih bebanyak juga wat keluarga dan kawan2 yang datang beraya kat umah...

N3 kali nie merupakan sejenis dessert juga... masih makanan orang Pantai Timur tapi lebih popular sebelah kelantan klu di Trg nie ade2 orang jew... yang biasa makan... mungkin setengah orang x tau pong nak makan guana... Teman pandai makan pong semasa kije d kelantan dulu... member satu ofis yang rekemen makan kat Syam Restoran dekat Berek 12... pertama kali makan terus jatuh hati... klu dulu teringin nak makan terpaksalah teman order dari kawan yang dok kat Kota Bharu... Tapi skarang kat Trg mmg dah ade...

Minta maap yer... x der resepi untuk "Loncong" nie... teman sendiri pong idok ler pandai nak membuat nyer.... nanti ler teman tinjau2 kot2 ada sesiapa yang pandai buat dan boleh ler teman blajor hihihi... klu x salah tekaan teman Loncong nie d perbuat dari tepung ubi dlm pelbagai bentuk mmg sedap di makan bersama sirap rose di campurkan dengan santan atau susu cair bagi teman lebih suke dengan susu cair jew... dan sejukan dengan ketulan2 ais sebelum di makan.... mmg nyamann skaliii...
Klu nak cube mcmana rasa "loncong" kena ler... datang Kuala Terengganu kite....

"Loncong" yang belum di letakkan santan atau susu cair..

3 comments:

ibh said...

Errmm..mmg tak pernah nampak pun..nih first time tgk..Adakah rasanya seperti cendol..erk!..pepandai ja agak kan..hehhehehe :-)

Nur Ede said...

Rasa nye x sama dengan cendol... sebab cendol di buat dari tepung beras.. Klu x silap akak Loncong di buat dari tepung ubi.. sebenar nyer Loncong nie mula akak makan masa akak dok di Kelantan.. kawan2 kat Kelantan yang perkenalkan... mmg sedap pada yang sukee...

AiEma Faqiah said...

KLAU ADA RESEPI, NNTI BOLEH SHARE K. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...