Thursday, November 4, 2010

Sardin Puff

Salam buat semua yang cayang2.... Percubaan pertama cube mengepuff ala2 CMG ngan Hana.. menjadi dan mmg sedap..tapi x secomey Hana huhuhu...n x segebu CikMat hihihi.. Papong 4 heroes kat umah nie mmg sukee sangat... siap tunggu depan oven uuu... keluar jew.. dari oven sempat shoot 2-3 keping terus jadi line clear...uiiiksss ganas nyer bunyi hahaha...

Jadi dengan penuh rasa syukur dan terima kasih yang x terhingga buat CikMat teman C&P resepi dari dapur DTS yer... halalkan yer... klu ada yang terlebih ke.. terkurang ke...klu nak tengok yang comey2 secomey tuan nye tengok di sini

knape ler x gebuss erk... tapi sodapp...hihihi

1 pack kulit pastry jenama "kawan" boleh dapat 10 keping sardin puff.


BAHAN INTI :-)
  • 1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
  • 1 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 hirisan nipis halia, cincang halus
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • 1 camca teh cili kisar
  • 1/2 camca besar sos cili
  • 3/4 camca besar kicap cair
  • 1 biji limau kasturi, perah jusnya

BAHAN LAIN :-)

  • 1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
  • 1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
  • Sedikit serbuk lada hitam, jika suka - teman x letak


CARA MEMBUATNYA :-)

  • UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  • Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar,Sapukan sedikit putih telur di tepi sekeliling puff dan tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama sehingga abiss pastri.
  • Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa.
  • Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...

8 comments:

Kamalia said...

salam kak ede..nak sardin puff jugak..sedapnye..bole la tumpg mkn skali kat sini..

K.Nor said...

k.ede, beli kat mana pastry puff kawan tu.. nor cari merata tak jumpa :(

Nur Ede said...

Wsalam kamalia...

Nak tumpang makan mcm mana err... udah abiss lia.. nanti akak buat lagi erk...sowre

Nur Ede said...

Nor..
Pastry Puff jenama kawan nie... anak saudara akak yang blikan kat Tesco Setia Alam... kat Trg mmg akak dah cari x der lagi... klu nor nak akak boleh minta anak saudara akak tolong blikan.. dia balik dari KL ke Trg hari ahad nie...

mohdandmeriam said...

salam nur..terliur weh tenguk sardin puff tu..kalau dekat rasa nak singgah..mengendeng nak makan juga..nasib baik jauh kalu tidak berebut dgn anak2 u tu.

Dinas Aldi said...

kehkeh siap tunggu depan oven tuh! kalau saya ada situ, sure saya pun tunggu sekali, kahkah!

Nur Ede said...

Wsalam kakYam...

Boleh ajer kakyam... klu nak buat pon sekejap jew... cuma pastry puff tu jew yang x der kat Trg.. tu yang leceh nyer kena oder dari KL...

Nur Ede said...

hihihi....yer lah Dinas... masing2 x sabo nak tengok n rasa sebab first time mama dia buat puff sadin.. klu sardin roll tu mmg dah slalu sangat buat... mmg sedap ler...dinas, pastu senang pulak membuat nyer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...