Monday, November 8, 2010

Sagupal ke... Asam Gumpal... yang mana satu nie...

Assalammualaikum.... dan salam 1 malaysia buat semua sahabat2 dan kenalan yang jauh mau pon yang dekat... walaupon teman nie bukan asal org pantai timur...tapi udah kawin ngan orang Trg jadik... kire orang pantai timur juge ler yerk... almaklumlah udah lebih 12 tahun balik n menetap kat Trg... banyak masakan pantai timur yang udah teman blajor buat termasuklah "Sagupal" ke.. Asam Gumpal nie...hihihi....

Sebelum nie...teman slalu bli jew... tapi kerana keinginan nak buat sendirik jadi teman pon blajor le..ngan MIL n sahabat2 yang sudi tunjuk ajor....alhamdulillah menjadi... walaupon pada mula nyer suspen juge... bukan nyer ape takut x jadi...hihihi.. time kasih buat ibu mertuaku (MIL) yang x pernah jemu2 mengajor menantu kepo nie.... "mak" ler.. satu2 nye..ibu yang saya ade lagi..huhuhu...ok.. meh ler tengok resepi Asam Gumpal nie..

klu letak hirisan nangka kedalam kuah santan tu.... fuhhh lagi ler.. sedap..


Bahan-bahan :-)
  • 500 gm sagu kecil
  • 1 biji kelapa - ambil 3-4 cawan santan
  • sedikit halba
  • sedikit halia di hiris memanjang dan halus
  • 2 ulas bawang merah - di mayang
  • 200gm kacang hijau tanpa kulit
  • Gula secukup manis
Cara-Cara :-)
  • Kacang hijau tanpa kulit di basuh bersih dan direndam 1 jam pastu rebus sehingga empok.
  • Bila nampak agak kering dan kacang pun dah hancur masukkan gula secukup manis dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga sebati dan kering betul.
  • Tutup api biarkan sejuk dan bila dah sejuk bulat2kan inti kacang tu... dan ketepikan.
  • Sagu direndamkan dan di toskan. siramkan dengan air panas dan kacau rata supaya menjadi seperti doh yang boleh di kepal2kan...
  • Kepalkan sagu dan letakan inti kacang tadi ditengah2 sagu dan kepalkan kembali... buat hingga abess sagu tadi..
  • Letakkan sagu di dalam kukusan dan kukus sagu hingga nampak jernih... jangan terlalu lama nanti sagu akan jadi lembik...
  • Dalam periuk masak santan bersama dengan halia,halba dan bawang merah dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau...
  • Bila sagu dah masak terus masukan kedalam periuk yang berisi santan dan masakkan sekejap...
  • Boleh di hidangkan panas atau pon sejuk....

nie.. inti kacang hijau tanpa kulit... boleh juge di buat inti dengan kacang hijau biasa tu..
ikut kesesuaian masing2 ok...

10 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye akak saggupa tu...nyum...nyum...

izahdaut said...

sedap la nampak cam bubur sejuk je...eh ye kee

Liasari said...

salam kak,
terpanggil nak drop komen bila nmpk asam gumpal tu. sy lahir kat ganu tp besar di luar. masa kecik my mum (mmg pure org ganu_ slalu buat, sy bukannya suka mkn sgt tapi suka rasa kuahnya yang manis berempah tu. baru2 ni teringin nak buat tp takut tak habis. sudahnya jamu mata jelah tgk kat blog akak... slurrrppp sedap :-)

mohdandmeriam said...

salam nur..ni juga kueh orang kelantan..kami panggil sagupal..hehe..sedap tu..yg tak ada inti pun sedap..kalau ada inti lagilah sedapnya.
orang perak dak jadi orang Trengganu..sukalah cik husband dan MIL kan..semoga berbahagia selalu.

Juwita Jamaludin said...

first time nampak makanan ni.. nampak menarik la.. bila la leh rasa sagupal ni

Nur Ede said...

>>> mimiey..
Pada yang biasa makan mmg sedap kan mimiey..

>>> Izah..
Akak dulu x brape suke... tapi skarang udah semakin suke.. klu letak sedikit hirisan nangka ke dlm santan... lagi ler sedap...hihihi

>>> Liasari..
Wsalam lia... time kasih sudi singgah n drop komen kat blog akak nie... suke nyer akak... Cube ler buat lia... klu x suke rasa halia ngan halba tu.. lia letak jew.. sedikit irisan nangka... mmg sedap lia..

Nur Ede said...

Wsalam KakYam
Orang kelantan panggil sagupal yer..kakyam. klu gitu orang Trg panggil asam gumpal ler...saya dulu x brape suke sagupal nie... tapi sejak letak hirisan nangka nie.. rasa sedap ler pulak...
Time kasih kakyam mendoakan kebahagian saya...

Nur Ede said...

>>>Juwita..
Sagupal nie makan orang pantai timur dan lebih popular kat Terengganu ngan Kelantan.. klu nak rase ita cube lah buat.. klu x pon datang ler ke kuala Terengganu... bagi tau akak insyaalah.. akak akan buatkan yer...

ma'chiks said...

salam, kalu bang dengor beto2 oghang gganu sebut..'asang gupal'.

Nur Ede said...

Wsalam ma'chiks...
betoi.. betoi.. ma'chiks...pandai nyer ma'chiks nie...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...