Saturday, November 6, 2010

Black Pepper Spaghetti

Salam sejahtera dan selamat pagi.... kerana teruja dengan resepi blackpepper speghetti yang pernah teman tengok kat umah Nor dan resepi asal dari umah mokwo... jadi teman pon cube2 ler mengubah selera putera2 teman kat umah nie... weiiloo putera2 teman mmg suke siap tanya mama dapat resepi nie kat mana... selama nie mama x pernah buat camni pon....hihihi

Alhamdulillah... rohmatnyer lah... mmg sedap dan mudah penyediaan nye... Time kasih buat mokwo dan Nor... teman buat mengikut apa ajew... bahan yang ada kat umah...
meh..ler tengok resepi yang teman copy dari umah Nor

Bahan-bahan:
  • 1/2 peket spaghetti-- rebus dan toskan
  • 150gm daging cincang
  • 3 batang sosej hiris – teman guna sosej blackpepper ayamas
  • 1/2 cawan mixed veggie – teman x letak pon - letak karet di sagat kasar
  • 4 ulas bawang putih-- tumbuk
  • 4 ulas bawang merah--tumbuk
  • sehiris halia--tumbuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos lada hitam ~ k.nor tambah 1 sk lada hitam yg ditumbuk
  • kicap manis secukupnye
  • garam gula secukup nye
  • minyak utk menumis

Cara-Cara:

  • tumis bahan2 tumbuk
  • masukkan daging cincang dan tambah air skit..masak daging sampai empuk.
  • tambah mixed veggie. sosej dan segala sos2, kicap
  • akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau sebati
  • perisakan dgn garam dan gula
  • hidangkan.. teman hiaskan dengan timun yang di potong dadu

3 comments:

mohdandmeriam said...

terima kasih berkongsi resepi..selalu buat spat bolognese je..black pepper..sedap tu..nampak mudah je..semua dah ada tunggu buat je le..

Nur Ede said...

Resepi nie pon saya dapat dari dapur sahabat blogger... sebelum nie biasa buat spaghetti goreng biasa jew... atau buat spaghetti bolognese... saje nak cuba kelainanan sikit... anak2 nampak nye suke.. alhamdulillah..

Dinas Aldi said...

mak ai...nak sepinggan? slurp!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...