Wednesday, November 10, 2010

Atas permintaan... Lamb Chop lagiii...

Semalam waktu teman masih kat ofis lagi... putera ke5 siap tipon minta buatkan lamb chop untuk dinner semalam... sebab nyer sebelum nie teman dah janji bila udah abis exam akhir tahun teman akan buatkan lamb chop atau chicken chop untuk putera2 teman... jadik nyer menuntut janji ler tu...

Pada mula nyer teman cuma nak buat sekeping sorang jew... tujuh orang tujuh keping ler...kannn.. tapi putera ke5 minta untuk dia nak 2 keping pastu sampai ke my hb pon nak 2 keping juge... uiissk gemo bebenor deme nie... sebenor nyer klu masak makanan yang mmg kesukaan mereka mmg berbaloi sebab nyer mmg abess.. siap puji mama masak lamb chop sedappp nyerr... puass makan.... hihihi teman pon suke hati tengok die orang makan rohmatnyerlah... ok meh ler... layan resepi yang sempoi nie... sama jew.. ngan resepi yang sebelum nie teman pernah buat... cuma tukar sos black papper jew...

dua keping tuuu... fuuyooo...hihihi...

Banyak kann... ramai nyer... penghuni umah die....hikhikhik..

Tengah grill atas non stick pan... sabo..sabo..

Bahan-bahan:-).
  • 11 keping daging Lamb Chop
  • 2 biji bawang besar d potong dadu
  • 5-6 ulas bawang putih d potong dadu
  • 1 sudu planta
  • sedikit minyak zaitun
  • sos black pepper - kali nie guna sos BP aminah
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sudu lada hitam - blendkan separa lumat
  • 1 batang caret ptg panjang - celurkan sekejap
  • sedikit salad
  • tomato cerry
  • kentang goreng atau kentang bakar - ikut selera anak2

Cara-Cara:-).
  • Perapkan daging lamb chop dengan (meat tenderizer seasoned) dan sedikit flavoured black pepper aji-shio selama 1 jam
  • selepas tu... grillkan (teman grillkan atas non stick pan jer...)
  • jangan grill terlalu lama nanti keras pulak lamb chop tu...
untuk sos nyer
  • Gunakan kuali atau pon periuk vision panaskan atau cairkan planta ngan minyak zaitun pastu tumiskan bawang putih agak2 layu baru masukan bawang merah bila dah kekuningan campurkan sos black pepper 1 botol,tomato sos n cili sos dan didihkan sebentar tambahkan sedikit air untuk mengurangkan kepekatan sos..
  • Akhir skali baru di tambahkan black pepper yang separa blen tadi untuk membangkitkan lagi aroma sos black pepper tu... dan rasa nye pong sedap...
  • Bila dah siap susun atur dalam pinggan siram kan ajer sos black pepper atas lamb Chop yang telah siap di grill.....
>>>> Untuk menghilangkan bau hamis pada daging lamb tu... cuci bersih dan perap kan sekejap ngan air yang diletakkan tepung gandum bercampur limau nipis.. pastu cuci smula dan toskan...

8 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

kak ede,mie nk jugak.... nk 2 keping jgk,hehhhehhe...

Nur Ede said...

Mimiey nak juge yerk... haaiip.. org pompuan sekeping jew tau...hahaha..

mohdandmeriam said...

salam nur..sapa yg tak suka lamp chop..kalau kakyam tak cukup dua tu mesti empat..hehe..sos black pepper tu yg menyedapkan lagi..

Nur Ede said...

Wsalam kakyam...
Yer lah kakyam... anak2 saya mmg suke sesangat.. perinkat umur kite nie kan..kakyam x leh makan banyak2 sangat daging lamb nie... silap2 boleh maxima kolestrol nanti...hihihi

Dinas Aldi said...

huih, sungguh bertuah penghuni rumah itu!

Nur Ede said...

>>>Dinas
Tuah ayam nampak dikaki... tuah penghuni rumah tu.. dapat makan hari2... tukang masak jew.. yang x pernah bertuah... sendiri masak sendiri makan...hahaha...

Uncle Lee said...

Hi Nur, I eat most anything, but will not go overboard for lamb chops, ha ha.
Never got a hankering for them. Lembu boleh, but not kerbau.
By the way, noticed you in KT?
Bila you buat nasi dagang or ikan percik send me telegram, ha ha.
Used to go to KT very often old days, staying at the Primula hotel or Tanjong Jara.

Have a nice day, keep a song in your heart, Lee.

Nur Ede said...

Hi..Uncle Lee...
Thanks... sudi singgah blog saya... uncle lee tak pernah cuba rasa lamb chop... dagingnyer lebih sedap dari daging lembu taw... oo klu nasi dagang or ikan percik mmg slalu saya buat... datang ajer bila2 masa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...