Saturday, October 2, 2010

Sayur Kolok

Assalamualaikum... dan salam sejahtera buat semua yang menyinggah umah teman nie... time kasih buat yang sudi singgah klu ada masa yang terluang datang ler lagi yerk... untuk n3 kali nie teman nak berkongsi lagi menu orang pantai timur "Sayur kolok..." sebutan nyer mmg kolok bukan kolot tau.."Kolok" x tau ler apa makna yang tersurat dan tersirat..
Teman mmg x pandai nak membuat nyer... nie MIL yang buatkan... kebetulan MIL datang umah teman dan bawa buah rambai... my hb pong ape lagii.. minta ler bonda nyer buatkan sayur kolok...

Kata MIL klu sayur kolok nak sedap.. mmg kena letak kulit rambai,petai atau ape2 sayur yang kite suke... rupe nyer lebih kurang mcm sayur lemak putih jew.. tapi mmg sedap klu pekena dengan sambal belacan dan ada pula ikan goreng... air tangan ibu pulak tu... fuhh.. mmg menambah nambah makan nyer....

nie ler... rupe nyer sayur kolok....hehehe..

Lunch sempoi... yang menyelerakan.... eceehh ye la tu...

Bahan-Bahan
  • 3 ekor ikan selayang - bakar dan ambil isi ikan jer dan tumbuk lumat
  • 1 biji Terung bulat di buang kulit dan potong 8 atau12
  • kulit rambai secukup nye... rebus dan ramas buang air nye
  • 8 urat kacang panjang di potong 2 inci - celur sekejap
  • Petai di ambil biji nye ajer - MIL x letak sebab my hb x suke(wpon teman sukee)
  • 2 biji bawang besar di potong 4
  • 2 biji lada merah di hiris memanjang
  • Santan secukup nyer - teman bli RM2.00
  • Bahan perasa secukup rasa
Cara-Cara
  • Dalam periuk masukkan santan dengan air secukup sayur masukkan semua sayuran,lada merah,bawang dan isi ikan yang telah di tumbuk lumat dan jerangkan diatas dapur
  • Sentiasa kacau perlahan2 supaya santan x pecah minyak dan letakkan bahan perasa secukup rasa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...