Saturday, October 9, 2010

Sambal Tumis Udang + Petai

Salam malam minggu buat smua... ari nie kat Tganu dalam bandar jem teramat sangat..tension betoii..teman ingatkan knapa... rupe2 nyer ada Sua Rasa tv9 buat show kat Kuala Terengganu... masa nak g kat pasar pagi tadi punyer ler Q sepanjang jalan ke pasar warisan.. adehhh ramai sungguh orang berpusu2 menuju ke tempat sua rasa tv9 sebab nyer tapak tempat sua rasa tv9 tu... betul2 belakang pasar...Jadi nyer sama sibuk ler ngan orang nak kepasar... dan orang yang nak ke Sua Rasa tv9....sabow ajer ler..

Ok untuk resepi nie meh layanz sambal tumis udang + petai... Resepi nyer teman ambil dari umah CMG blogger yang femes tu... tapi cik mat guna ikan bilis teman guna udang.. time kasih yer.. CikMat. klu nak tengok resepi asal boleh tengok disini


Bahan-Bahannya :-)
  • 4 papan petai, kupas, cuci - teman rebus sekejap dan toskan
  • 300 g udang segar cuci dan toskan
  • 1 1/2 cawan cili kisar
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 6 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 keping hirisan halia - teman x letak
  • 1 inci belacan*(*ditumbuk halus)
  • sedikit gula melaka

Cara membuatnya :-)
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk bersama cili kisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa dan petai. Tambah garam dan gula melaka secukup rasa. Gaul rata.
  • Masak hingga agak2 pekat,baru masukkan udang.. masak lagi dengan api yang sederhana. Rasa dan jika ok boleh diangkat dan hidangkan....

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.ede..sedapnya sambal tumis udang ngan petaiiii...klu dpt lauk camni,brpinggan2 mkn nasinya..hihihi

syima chan said...

aiya...sdp tgok udang jew...hok petai xske!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...