Tuesday, May 10, 2011

Puding Kukus Delima Istana

AssalamualaiKUM... salam sejahtera dan selamat pagii semua... waaaa pepagi udah tayang puding nie.. apa ke crite nyer nenek kebayan nie...hehehe.. ok cerite nyer bermula masa merewang rewang kat umah Ita.. suke tengok n3 dia yang cantik dan menawan tu... lalu terus terghuda dengan resepi2 yang ada kat dapur dia... banyak betui yang terghuda... hinggakan tak mampu nak bawa balik... jangan marehh yer ita.. banyak juga yang akak angkut bawa balik ke Tganu..tapi x tau ler bila boleh start injin power2 nie...

Mula mula nak buat puding nie terfikir juga dengan ayat "satu kampung boleh makan" wadusss... nak ngejas mcm mana erk.. tapi kerana seruan dan keinginan untuk melihat kejadian puding kukus delima istana nie teman pon ngejas mengikut rasa jew... konon-konon confiden puding nih akan menjadi dengan sempurnanyer... haaaaa.. ambik koo... termanis ler cikit sebab nyer x teringat mix fruits yang teman tabur tu.. pon udah manis2 juga... belajar dari kelemahan dan kesilapan diri sendiri...

Seperti yang ita dan Ummi katakan... puding nie mmg sedap mmg tak rugi mencuba.. anak anak,MIL dan my hb pon sukee.. teman buat Puding Kukus Delima Istana nie bersama kuah kastad..Terima kasih kepada penyumbang resepi Kak Wan@resepiCitarasawan dan juga pada Ummi dan Azlita kerana n3 kalian memberi semangat buat teman mencuba nyer.. resepi nie teman copy dari dapur Ita, terima kasih sekali lagi buat semua... ok..jom layanzz resepi kat bawahhh niee...


PUDING KUKUS DELIMA ISTANA

Bahan-bahan

  • 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)

Bancuhan Telur

  • 3 cawan air
  • 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin Tropical fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
  • 1 tin susu cair ideal / susu segar
  • 1 tin (505gm) susu pekat manis(*update: akak letak 450 gm je)
  • 6 biji telur gred A dipukul dahulu
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan Taburan

  • 1/2 tin buah cocktail
  • 1 cawan mixed fruits (ceri merah dan hijau, kismis, blackcurrent)

Cara-cara

  1. Rendam agar-agar panjang selama 4 jam. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi.
  2. Didalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis.
  3. Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi.
  4. Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis. Lapisan terakhir tabur dengan buah-buahan diatasnya.
  5. Kukus sekurang-kurangnya 1 1/2 - 2 jam. Kukus sekejap akan menyebabkan agar-agar tidak larut.
  6. Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.

*** K1 merendam agar-agar lebih lama untuk menjimatkan masa mengukus. Dalam resipi ni K1 hanya mengukus selama 1 jam sahaja. (*akak pulak dah lebih dari 6 jam merendam agar-agar tuh...jadi kukus sejam pun ok jugak...)

Pesanan Penaja...hehee : Kalau family x ramai tu buat separuh adunan cukuplah sebab resepi ni menghasilkan untuk 1 kampung makan...wakakakaa...Pastu kalau dah x banyak dan rajin tu, elok lah dikukus dalam acuan kecik2, lagi senang xyah potong2...Kalau dalam loyang cam akak ni, susah sikit nak potong, x lawo le....tp rasa menteeeennnn...best gilosss! Sesuai gak tambah lemak..hahaha


Terghuda juga dengan buatan sendiri...perasan nampakkk...hehehe..

12 comments:

AZLITA AZIZ said...

waaaaaaa..... cantiknyer kejadian puding tu... mmg ita pun dah tergoda lagi ni... sedap kan puding ni... kalau akak makan dgn kuah kastard lagi lah sedap! tu kan... nanti ita pun nak makan dgn kuah kastard jugak mmg terangkat lah!

hana said...

cantiknyer puding neneknda.... terpegun melihatnyer... nnti pjg jodoh kiter gader2 kat ganu eh nek.. hihi

Nur Ede said...

Betul la ita... puding nie mmg sedap.. anak2 akak suke sesangat... akak pon nanti nak buat lagi.. tapi kena kurangkan sikit kemanisan yang terlajak...hehehe. terima kasih kerana memberi semangat pada akak nak mencuba...

Nur Ede said...

>>> Hana
Alahaii... malu lak pulak nenek nie... nenek nie.. bukan nyer pandai sangat... tapi suke mencuba walaupon slow mcm ciput... insyaallah jemput la.. datang yer..

Dinas Aldi said...

Ya Allah, memang patut pun tukang buatnya tergoda dengan buatan sendiri, memang menggoda sungguh puding nih! nak sikit! eh, silap, nak banyak!

niey_muhaini said...

Salam perkenalan kak ede..

first time masuk sini terus tergoda pada blog dan pudingnya yg sedap..;)

Nur Ede said...

>>>Dinas
Nak banyak yer... meh cini akak bagi.. nak banyak mana? klu ikut resepi satu kampung boleh makan taw... hehehe

Nur Ede said...

Wsalam niey..
Salam kenal juga dari akak yer... terima kasih sudi singgah dan meninggalkan jejak buat akak...

CT Delima said...

Assalamulaikum Kak Ede

Terima kasih kak Ede sudi meninggalkan jejak di DDCT. Alhamdulillah.. ct pun masih mula kembali dari berblog ni. dulu duk rehat bukan main lama lagi.. hihihi.

Itulah ct suka tengok keindahan resipi kawan2 yang buat Puding Kukus Delima Istana termasuk dari kak ede juga. Boleh lah cuba bila ada kelapangan nanti.. insyaAllah.

Salam kenal juga dari ct ya kak Ede :D mintak izin ct nak link blog kak Ede dalam DDCT juga. Tr kasih ya.

Nur Ede said...

>>>Dinas
Hehehe.. yer lah dinas akak terperasan sekejap... klu nak makan banyak... haaa kena mai Tganu ler...

Nur Ede said...

>>>Niey..
Wsalam niey... terima kasih yer sudi singgah blog akak nie..salam perkenalan juge dari akak..

Nur Ede said...

Wsalam CT Delima..
Sama sama CT... akak pon terima kasih juga pada CT kerana sudi buat kunjungan balas ke blog akak nie.. terima kasih skali lagi dari akak yer CT..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...