Sunday, May 22, 2011

Kari Ayam ke... Gulai Ayam versi Tganu..


AssalamualaiKUM... dan salam sejahtera buat semua saudara mara..dan rakan rakan yang sudi menjengok DSB nie... terima kasih yer.. teman nie begitu la..kan.. asyik tenggelam jew.. lama lama skali baru timbul.. kebetulan pulak udah 2 hari virus sakit tekak dan selsema menyerang lagi
... rase2 nyer teman tau..penyebabnya... ialah bila cuti 2 hari ujung minggu angin rajin pula datang... mula lah mengemas abis satu umah sampai x sedo diri... my hb dah cakap suruh teman pakai penutup hidung ngan mulut sebab nyer my hb taw sangat...teman mmg alahan klu bab abok2 nie... biasa lah orang degil kan x dengo cakap.. bila dah kena sakit dok senyap senyap ler... bukan degil sebenor nyer rimas klu pakai mask tu.. x puas nyawer kata orang tganu...

Hari nie.. teman x ke ofis ler..(MC) memerap kat umah jew.. tunggu anak2 balik skolah.. asyik bersin dan meleleh air idung jew... untuk lunch ari nie..buat Gulai ayam makan ngan ikan terubuk masin goreng garing2... Mai sini nak crite lagi.. klu teman ler..kan.. selalu nyer sebut kari ayam..Kari ke..gulai ke.. rase rase nyer benda yang sama jew kann.. aduiii fening fening bab sebutan nie..hikhik.. Anak anak klu bab gulai ayam ke.. gulai daging ke.. mmg ler suke sesangat... ok meh layannn resepi Gulai Ayam yang teman skodeng kat dapur Nor@SecubitGaram yang mmg rajin memasak dan sememang udah begitu popular dikalangan blogger blogger masakan... Nor.. akak mohon izin share resepi Nor kat DSB yer... terima kasih Nor..


GULAI AYAM TRG STYLE

resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan

  • 1 ekor ayam ~ dipotong
  • 3 sudu besar cili mesin
  • 5 bj bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 in halia *
  • 1/4 in lengkuas *
  • 1 in kunyit hidup * (*diblend)
  • 3 sudu besar rempah gulai ~ bancuhkan dgn sedikit air panas hingga menjadi paste
  • 4 cawan air
  • air asam jawa
  • 2 - 3 bj ubi kentang ~ dibuang kulit dan dipotong
  • 1/2 cawan santan pekat ~ boleh guna santan kotak atau santan fresh
  • garam
  • gula ~ boleh guna campuran gula dgn nisan atau gula melaka
  • sedikit belacan ~ optional
  • minyak

bahan penumis :

  • 1 btg kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 bj buah pelaga
  • 5 kelopak bunga lawang

Cara-Cara

  • Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  • Biarkan hingga cili garing dan masukkan bahan yg diblend.
  • Masak hingga pekat dan masukkan paste rempah gulai.
  • Kacau dan masak lah hingga pecah minyak (boleh masukkan sedikit air utk pecah minyak dgn lebih elok)
  • Masukkan ayam dan kacau supaya rempah mesra dgn ayam.
  • Biarkan seketika dan masukkan air. Kacau2 biar sebati dan masak lah hingga kuah mendidih dan masukkan air asam jawa dan ubi kentang.
  • Masukkan juga santan pekat dan masak lg hingga mendidih.
  • Hendaklah sentiasa mengacau supaya tak naik kepala.
  • Masukkan pula garam dan gula (atau nisan/gula melaka) dan biarkan merenih hingga ayam masak dan kepekatan kuah yg kita sukai.
  • Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.

>>>*Kalau kuah nampak terlalu pekat dan tidak pecah minyak boleh lah dimasukkan sedikit air panas. Teruskan memasak, dengan cara ni minyak akan keluar semula.


4 comments:

ijayuji said...

Salam kak ede!!! kita dtg niiiii.. bwk balik kuah kari yaaaa mkn dgn lempeng sedap niiiii :D kita bwkkan akak puding sekali niii ada ceri 4 biji :D kasi xtra tuuu free of charge cuma mintak kari jerrr hihihi...

Nur Ede said...

Wsalam Ika...
Sayangggg ikaa.. mmmuahh.. hehehe.. pucuk di cita ulam yang datang... terima kasih bawa puding manggo yang sedappp tu... akak suke sangat...

CT Delima said...

As'salam kak ede

Tak sihat ya kak, rehat bebanyak ya. masak sup2 lah kalau selesema tu. kena makan yang panas2 baru lega sikit.

selalunya menu macam ni memang sedap kak ede, tambah2 lagi kalau kak ede yang masak dan ct dapat merasa :DD

take care kak ede :)

Nur Ede said...

Wsalam CT..
Terima kasih datang ziarah akak yang kurang sihat nie.. betoi CT kata.. klu pekena sup2 yang panas mmg boleh meredakan cikit selsema nie.. papon akak dah g klinik udah semakain ok dah.. cuma suara jew.. masih serak2 basah gituww.. thankss CT..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...