Thursday, March 3, 2011

Kerabu Kacang Botol + Kacang Panjang

AssalammualaikUM.... dan salam sejahtera buat smua sahabat sahabat, rakan taulan dan saudara mara walau di mana pon kalian berada smoga kalian semua sentiasa di dalam rahmat Allah selalu.... nampak gaya nyer asyik tenggelam jew...teman nie.., sibuk yang terpaksa menyibuk ngan pelbagai tugas2 tambahan harian... dah beberapa kali cuba nak n3 tapi asyik siaran tergendala ajew... ok untuk n3 kali nie... meh ler layanzz kerabu kacang botol yang teman campur ngan kacang panjang...

Untuk menu nie... sebenor nyer sebagai menu tambahan pembuka selera jew... sebelum nie pon teman mmg udah biasa buat... bcoz putera2 kat umah nie mmg gemor makan klu bab2 kerabu nie... klu teman plak.. mmg ler gemor sesangat... meh kita jengok resepi kat bawah nie.... nie kerabu stail orang pantai timur... mesti ada "ikang panggang" hehehe... org tganu jangan mareehh yerk... ikang2 nie... kan bagus untuk kesihatan...



Bahan-Bahan :-)
  • 3 ikat Kacang botol - di celur sekejap
  • 2 ikat kacang panjang - di celur sekejap
  • 5-6 ekor ikan selayang - di panggang (teman guna non stik plate jew..)
  • 6 biji cili padi
  • 300g kelapa parut
  • 6-7 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar lada hitam
  • jus limau nipis secukup nye
  • 2-3 biji bawang besar - di mayang nipis
  • 2 helai pucuk kunyit di hiris halus
  • Bahan perasa secukup nye..
Cara-Cara :-
  • Ambil isi ikan yang telah di panggang dan tumbuk separa lumat
  • Bawang merah di tumbuk lumat bersama lada hitam
  • campurkan isi ikan panggang yang telah di tumbuk lumat dan bawang merah ngan lada hitam ke dalam kelapa parut sebatikan
  • Di atas api yang sederhana goreng atau sangaikan campuran kelapa parut tadi sehingga terbit aroma nye... jangan terlalu lama sangaikan campuran kelapa parut tu..nanti terlalu kering klu boleh biar campuran kelapa parut tu ala ala lembab gituw
  • Selepas tu... tutup api dan letakan kedalam bekas tumbuk2 kan campuran kelapa parut tu... untuk sebatikan.. ketepikan dulu...
  • Untuk cili padi - campurkan cili padi dengan jus limau - blenkan separa lumat klu suke mayang halus kulit limau kasturi dan letakkan skali kedalam cili padi tu..
  • Sayuran-sayuran untuk kerabu nie boleh guna apa apa jew... yang kita suke seperti daun selom,pegaga,taugeh ( ccambah- bahasa Tganu...hihihi ) atau pong salad.
  • Untuk kacang botoi + kacang panjang nie.. teman potong kecil2 seperti dlm gambo tu.. pastu celurkan sebentar.... angkat dan sejatkan hingga kering air nyer...
  • Campurkan kesemua bahan2 dan juga bawang besar yang telah di mayang kedalam satu bekas letakkan juga bahan perasa secukup rasa dan gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.Klu suka pedas tambahkan lagi cili padi...
  • Boleh lah di hidangkan dengan lain-lain juadah...

2 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnya kerabu... feberet sy ni kak..

kelantan style pun guna ikan panggang jugak kak kalu wat kerabu... mmg sedap... tp tuler... selalu je mlas nak panggang ikan.. hehe.. kena balik ganu ler gamaknya kalau nk mkn kerabu style ganu/kelantan ni..

Nur Ede said...

>>> Madihaa...
OOoo yer ke... same ler kite madihaa.. akak pon mmg suke klu bab2 kerabu nie.. slalu nyer akak akan buat banyak sambal kelapa tu... pastu simpan jew dlm esbox, bila nak guna keluarkan dan goreng balik sekejap.. boleh di gunakan bila2 masa kita nak buat kerabu... Madihaa orang Tganu ke.. kluarga kat mane?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...