Thursday, June 2, 2011

Masak Lemak Ikan Jeket ke...


 Assalamualaikum dan salam penuh kerahmatan buat semua pengunjung dan rakan2 yang singgah DSB nie... "Ikan Jeket atau ikan keras ekor" mmg panggilan MIL ngan family kat Tganu nie... klu orang kelantan pulak.. klu tak silap teman ler.. sebut "ikan khonge" ingatan nie masa teman dok kat kelante doulu doulu... klu teman.. bahasa buku...ceewaahhh.. bahasa buku U... hikhikhik.. panggil ikan cencaru.. apa apa pon sebutan nyer... ikan nie mmg spesis yang sama jew... Selalu nyer bila teman ke pantai atau ke pelabuhan yang biasa2 teman ngan my hb pergi... klu ada ikan cencaru yang besar dan segar segar mmg teman akan rembat 3-4 kilo.. Teman sekluarga mmg suke ikan cencaru nie... sama ada buat ikan sumbat ke, masak lemak ke atau masak taucu ke.. tapi kena makan waktu masih panas2 lagi... lagi ler sedapp... ok meh ler layanzz.. resepi masak lemak nih...


Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan Cencaru di buang jeket dan di potong 2
  • 1 peket santan segera RM2.00
  • 1 cawan air
  • 3-4 ulas bawang merah*
  • 2 cm kunyit hidup*
  • 3 tangkai cili kering*
  • 2 btg Serai di ketuk jew..
  • 1 biji limau nipis - untuk jus nya
  • 5 butir tomato ceri 
  • 1 helai daun kunyit - carik2kan
  • garam secukup rasa
Cara-Cara:
  • Buang jaket (kulit) ikan cencaru.. siangkan dan bersihkan ikan cencaru dan potong dua dan rendamkan ngan air garam..ketepikan dulu
  • Blend kan semua bahan2 yang bertanda * dan masukkan kedalam periuk 
  • Renehkan bersama santan dan air dan letakkan serai yang di ketuk..
  • Ikan cencaru tadi sejatkan dan goringkan sekejap dalam minyak yang sedikit..pastu terus masukkan kedalam periuk yang berisi santan dan terus mengacau perlahan lahan hingga mendidih dan masukkan tomato ceri dan daun kunyit dan sedikit perahan air limau nipis 
  • Letakkan bahan bahan perasa secukup rasa.. bila dah ok..
  • Tutup api dan boleh lah di hidangkan dengan nasi putih panas dan sambal belacan Limau kasturi...  
 

12 comments:

ijayuji said...

Salam kak ede!!!! kita makan lunch kat sini tauuuu!!! tamak niii td baru balik umah kak nur makan udang hihihi.... ikan jaket sini tak de lah tak pernah pun jumpa :-( ikan pari pun tak de huhu

norlie said...

sedap ..rasa nk makan sekali hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ede...

ikan ni saya suka jer masak apa pun boleh.. goreng/bakar pun sodap.. hehe.. tpkan.. arwah ayah saya tak suka pulak ngan ikan ni.. padahal dia memang kaki meratah ikan (maklum org trengganu) tp kalau mak masak ikan jeket ni mesti dia mkn sikit jer.. hehehe..

anymz said...

salam kak ede.mak mentua saya suka sgt masak ikan jaket ni..dia buat masak lemak cili padi dgn kambas atau sayur sawi asin.....sedapnyaa...mintak semangkuk kak..hehe

Mas said...

suka masak lemak..
sedappnya tengok...
mas tak pernah try lagi ngan ikan jaket...

Nieza said...

ikan cencaru memang my fav kak...masak lomak pun sodap..suka sgt...:)

Juwita Jamaludin said...

Salam kak eda.., sedapnya nampak lauk ni.. Mak ita suka masak.. Rindunya nak mkn..:)

ady said...

as-salam
ikan cencaru memang sedap..suka bakar aje mkn dengan sambal kicap..

JAHM02 said...

Sedapppppnye Cik Ede dh lama aton tak balik ganu huhuhu

CT Delima said...

As'salam Kak ede

Selamat malam kak, singgah dah malam, tuan tanah dah nak masuk tido kot...hihihi. Baru ni lah senang nak BW kak ede.

doulu doulu ct makan ikan cencaru ni. tapi lepas kawen dengan en Hb terus tak makan. sebab MIL tak makan jd anak2 dia pun tak makan juga. ct pun dah terikiut2 juga... hihihi. kalau bako pun sodap ni cecah sambal kicap kan :D

bobhandburry said...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Dinas Aldi said...

masak lemak adalah sedapss, i likee!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...