Sampaikan kaklong tanya....aiip kenapa nie.. lain mcm jew bunyi nyer... alahh.. biasa ler kan..kan..kann... bila beralih usia nie.. selera pon kekadang x menentu jew.. terasa rasa kesedapan laksa kat tekak nie... tunggu ape lagi sendiri terasa nak makan sendiri buat ajew laa... bukan nak susah sesiapa pon... betul takk... hehehe..
Ok lah... semenjak kedua dua cucu nie ada kat umah... x boleh lama2 mengadap lappy nie... dua dua cucu nie asyik menyibuk jew.. tanya itu lah.. tanya ini lah.. klu cakap x pandang muka dia orang siap tanya "nekma cakap ngan siapa?" ngeee... kacau betoi la... budak2 berdua nie... ok lah.. ok lahhh... jomm... layanz resepi kat bawah nie....
Bahan-Bahan :-)
- 1 kilo ikan selayang
- 2 kilo laksa basah - celur sekejap ngan air panas
- 4 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 8-10 tangkai cili kering*
- 2 inci belacan*
- Daun kesom - ambik sedikit untuk blend
- Bunga kantan - ambik sedikit untuk blend
- 6 keping asam gelugur
- Garam dan bahan perasa secukup nyer
- air secukup nyer
- Bahan2 yang bertanda * blend dan lumatkan
- Hirisan bawang besar
- Hirisan Cili Merah
- Hirisan nenas
- Hirisan timun di hiris kecil memanjang
- Hirisan bunga kantan klu suke
- Hirisan daun Pudina - x ada jadi x letak
- Telur Rebus
- Limau kasturi klu suke
- Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit air dan 4 keping asam gelugur
- Dalam periuk lain renehkan bahan2 yang telah di blend dan sebahagian lagi daun kesom dan bunga kantan dan juga lebihan asam keping dengan segelas air sehingga hilang bau lada nyer..
- Untuk ikan yang telah di rebus tadi asingkan isi dan tulang ikan.. blendkan tulang2 ikan hingga lumat dengan segelas air dan tapiskan (teman tapis 2 kali) ambil air nyer dan buangkan sisa2 tulang tu...
- Masukkan air tulang tadi kedalam periuk yang sedang di renehkan.. teruskan memasak
- Isi ikan ditumbuk2 agar sebati dan tiada lagi tulang2 halus.. pastu masukan kedalam kuah yang sedang di reneh... teruskan memasak sehingga mendidih dan letakan bahan perasa secukup rasa
- Sediakan mangkuk letakan laksa dan hiaskan dengan bahan yang telah dihiris tadi sebagai pelengkap dan sendukkan secukup nye kuah laksa kedalam mangkuk... sedia untuk dihidangkan...ermm mmg sedappp
7 comments:
fuiyoohhhh laksa! kehkeh saspen ja masa dengar 'mengidam' tu, ngeee!
lawakla pulak bila cucu tanya nekma cakap dengan siapa kalau kak Ede cakap tak pandang muka dema, haha!
>>>Dinas...
hahaha... nekma mengidam laksa penang... bahaya tu.. alaa Dinas.. laksa sempoi jew... x cukup lengkap pon ulam ulaman.. janji hilang ketagih nak makan laksa hehehe...
Cucu2 akak nie kan.. mmg petah bercakap mcm mulut murai x henti2 bercakap dan bertanya.. klu senyap pon bila dapat handpon main game atau pon tido...
fuuuiiyyooo...kak ede..sedap nampaknya laksa tu..tak tahan jiwa tengok..
nak bagi kak ede mee goreng dah lama habis lah kak.buat satu bungkus jek..sekali hadap je tadi..huhu
>>> Anim..
Hehehe... baru tengok jew tu...rase blum tau lagi.. alahh..anim baru berangan nak tukar semangkuk ngan mee goreng yang ade telur mata lembu tu... haiisshh potong stim betoi ler anim nie...ngeee..
esk nk masak laksa for diner...my fabret food..nk try resepi ni... =)
>>>Zih@an...
Silakan zih@an.. fabret food akak juge... x pernah jemu ngan laksa utara nie kan...
btl tu kak..bru makan laksa je td...sedapppp...
tp 2la..colornya xnak pn merah cntik je mcm kuah laksa akak ni..kuah laksa yg saya buat pucat je..kurang cili sbb xnk pedas...hehehe
Post a Comment