Saturday, March 5, 2011

Udang Berlada ngan Daun Leek

Malam nie... merupakan malam minggu bagi negeri2 yang bercuti hari ahad... ermm.. best nyer... terasa teman pon mcm nak bercuti lagi ler pulak... aduusss... nak buat mcm mana yerk... x per lah... pepon kita tengok mood besuk pagi... sebelum teman melolapkan mato... mengejar mimpi yang x pernah berakhir... eceeehh, ye la tu... bila udah malam mula ler... cakap pon mcm orang x betoi jew... hahaha..

Ok meh ler layanzz menu siang tadi masak udang berlada ngan daun leek... jommm tengok resepi kat bawah nie... selamat malam smua....zzzzzzzzzzzz


Bahan-Bahan :-)
  • 500gm Udang segar
  • 6 biji cili masak di buang biji*
  • 2 biji buah tomato masak - di cincang kasar
  • 2 biji bawang besar*
  • bahan perasa secukup nyer..
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit batang daun leek di potong serong
Cara-Cara :-)
  • Bersihkan Udang segar
  • Bawang besar dan cili masak di blend kasar bersama secawan air
  • Dalam kuali atau periuk panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di blendkan tadi masak dengan api yang kecil sehingga pecah minyak pastu campurkan tomato yang di cincang kasar dan masak lagi sehingga kuah nye pekat
  • masukkan gula dan bahan perasa secukup nyer... pastu baru masukkan udang tadi... dan akhir skali masukkan batang daun leek yang di potong serong, udang jangan masak terlalu lama... agak2 udah masak.. tutup jew.. api dan boleh di hidangkan
  • Udang goreng berlada nie rasa nyer masam2 manis... makan pulak ngan nasi putih panas2 wallaaahhh..... mmg cedapppp....

2 comments:

Dinas Aldi said...

alamak memang nampak sedap nih..*lap ayaq lioq*

Nur Ede said...

>>>Dinas..
Terlioq yer... meh sini akak suapkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...