Friday, March 11, 2011

Carrot Cake



AssalammualaiKUM... dan salam sejahtera buat smua kenalan dan saudara mara teman semoga kalian smua beroleh kesejahteraan dan di jauhi dari segala malapetaka dan penyakit yang merbahaya..aminn. Sebenor nyer nie.. projek ptg semalam lagi... selepas balik dari kije.. menung punya menung.. terfikir la pulak... lama bebenor dah teman x buat kek... bukan nyer ape maless nak mula... tapi bila dah mula projek jadi rajin la pulak.... hehehe.... bila tengok stok karet dan bahan untuk buat kek karet ada... teman pon aper lagi kelentung kelentang ler kat dapur memulakan projek menge "kek" nie...

Sebelum tu... teman udah merisik kesana.. sini.. sinun.. mencari resepi yang simple jew... dan akhir nyer terghuda juga ngan resepi Hana kat jepon tu... teman letak ape2 ajew bahan yang ada kat umah... klu yang x de tu.. teman idak ler letak... jadi begini ajew la jadi nyer... simple dan x de laa.. topping menoping... boleh ke.. mcm nie...? kira boleh ler yerk.. hehehe... klu nak tengok versi lain dari yang umah teman nie... boleh ler ke umah Hana.. Ok ler.. teman letak juga resepi yang teman ambil dari umah hana kat sini... mohon izin yer hana... akak copy n paste resepi kat blog akak nie... trima kasih pada semua penyumbang resepi...

Bahan-bahan

  • 3 cawan lobak merah -di parut
  • 4 biji telur
  • 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
  • 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan golden raisin - x letak coz x ade
  • 1 cawan walnut- roast & crush
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan - teman letak 1 sudu
  • 2 sudu teh baking powder - letak 1 sudu
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak - teman letak coz suke
  • Topping/Glazing - x buat topping
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
  • 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
  • 1 sudu teh vanilla extract

Cara-cara

  1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
  2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
  3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
  6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
  7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
  8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
  9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.

UTK TOPPING hana gune resepi zaliana.
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.

ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang..
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.



Maluuu laaaaaa bogel jew...hehehe...

5 comments:

ma'chiks said...

cedapppnya kek karot dia...tingat lama dah tak menge'kek'.

Dinas Aldi said...

aaaaaaaa dah lama tak makan carrot cake!

Nur Ede said...

kek karot simple jew... dok dan nak berhias hias..

Nur Ede said...

>>> ma'chiks
kek karot simple jew... dok dan nak berhias hias.. kluar jew.. dari oven dah ada penunggu setia.. nak makan panas2 kate nyer... isk.isk..

Nur Ede said...

>>>>Dinas
Meh ler Tganu... nanti akak buatkan lagi...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...