Wednesday, February 16, 2011

Sadin Roll


Assalammualaikum.... dan salam sejahtera buat semua sahabat2 dan saudara mara yang sentiasa mengunjungi umah teman nie.... nampak nyer lepas nie pon teman akan sentiasa tenggelam timbul dalam melayari DSB nie... errmm.. nak buat camna yerk... ke hulu ke hilir terpaksa lakukan sendiri... Sardin Roll nie sebenar nya teman buat masa cuti ari Maulidur Rasul, buat banyak dan simpan dalam esbox bila nak makan celup jew ngan telur dan golek2 ngan serbuk roti pastu terus goreng... Putera2 teman kat umah nie mmg suke sangat makan sardin roll nie... ok jomm kita tengok resepi Sardin Roll....

Bahan-Bahan :-)
  • 10-12 keping roti
  • 1 tin sardin cap ayam
  • 2 biji bawang besar potong dadu
  • 1 biji cili hijau hiris nipis
  • 1 biji limau nipis - ambil jus nya
  • 1 biji telur
  • serbuk roti - yang putih
  • 4 keping chesdale - 1 keping teman bahagikan
  • Bahan perasa secukup nye
  • 1 sudu tepung gandum + sedikit air sebagai pelekat roll tu..nanti..
Cara-Cara :-)
  1. kukuskan roti tu sekejap dan gelek bagi mampat supaya bile goreng x berminyak pastu ketepikan dulu
  2. Buka tin sadin ambil ikan n sedikit sos nyer dan lumatkan + bawang dadu n hirisan cili tadi dan masak atas api yang sederhana pastu letakan jus limau n bahan perasa secukup nye..
  3. Ambil sekeping roti yang telah siap di mampatkan tadi dan letakkan inti sardin + sehiris chesdale n gulung kemas letakkan pelekat tepung di akhir gulungan... ulang hingga abis kepingan roti tadi
  4. Celup dalam telur pastu golekkan dalam serbuk roti n terus goreng....
  5. selamat mencuba..

2 comments:

Mas said...

pepagi nmpk sardin roll..
sedappnya...

Nur Ede said...

>>> Mas..
Mmg sedap Mas.. makan pulak panas2 ngan kopiO,
sambil berangan sorang2... hikhikhik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...