Ok... meh ler layannzz resepi yang teman n3 nih....
Bahan-Bahan :-
- 600 gram daging kambing
- 1 tin tomato puri
- 2 sudu besar rempah beriani
- 1 sudu besar lada sulah
- 2 biji bawang besar *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 5 biji lada hijau - 3 biji blend * 2 biji lagi untuk hiasan
- 1 cawan susu cair di campur ngan jus 1 biji limau nipis untuk tairu
- 3 biji badam *
- 3 biji buah gajus *
- Sedikit kismis
- Minyak masak secukup nye
- 1 sudu kecil minyak sapi
- Bahan perasa
- 1 tangkai daun ketumbar
- Bawang goreng klu sukee - teman x letak pong
- Yang bertanda ( * ) blendkan semua bahan yang bertanda
- Daging kambing bersihkan dengan sedikit tepung gandum dan air limau nipis untuk menghilangkan bau hamis kambing pastu cuci dan tos hingga air nya kering
- Campurkan bahan2 yang d blend dengan rempah beriani dan lada sulah sebatikan dan perapkan bersama daging kambing selama 1/2 jam atau 1 jam
- Campurkan minyak sapi ngan minyak masak dalam periuk dan panaskan
- Masukkan daging kambing yang telah di perap tadi... masak dengan api yang sederhana hingga dagingnye empuk.. pastu baru masukkan tomato puree,tairuu n kismis
- Akhir skali baru letak cili hijau yang di patah2 kan jew.. 1 tangkai daun ketumbar
- bahan perasa secukup rasa..
- Siap untuk dihidangkan dengan nasi beriani....
3 comments:
woit...apa nie hehehe..kambing beeekkkkk... haish terliur plak kat kambing nih... sedap nie :)
meh.. ler.. ade banyak lagi daging kambing dalam esbox...hihihi...
K, next nak copy Eda masak kambing beriani...tp huby tak makan kambing/ganti ayam?daging pun tak boleh..atau tunggu dia outstation? yes!
Post a Comment