Friday, December 31, 2010
Langkawi -> Terengganu entry terakhir penutup tirai 2010...
Penutup tirai 2010... teman akhiri dengan gambar2 keluarga semasa jejalan kat Langkawi.. Segala kenangan suka dan keceriaan anak2 sepanjang perjalanan kami 3 keluarga akan sentiasa terpahat di hati ini... juga menjadi kenangan terindah bagi tahun 2010... Doa dan harapan teman semoga sepanjang tahun 2011 nanti menjadi tahun yang lebih baik dari tahun tahun sebelum nye... insyaallah...
Perlis ->Langkawi - part 3
Sebelum ke kuala Perlis kita orang g jejalan kat Padang Besar... punyalah ramai orang sampaikan asyik tengok kepala orang jew... nak tengok tengok jamu mata pon susah... dari Padang Besar terus jew.. ke Kuala Perlis dan bermalam kat umah adik my hb di Kuala Perlis... sebab nyer dari umah adik my hb nak ke Jeti Kuala Perlis dekat jew... lebih kurang 10 minit... seawal pagi selepas solat subuh terus jew kita orang kemas2 barang yang perlu jew.. bawa ke Langkawi selebih nyer tinggal jew.. dalam kete.. Sarapan pagi kat umah adik my hb selepas tu terus jew ke Jeti kuala Perlis.... sewa parking kete yang berbumbung untuk 3 hari....
Untuk trip ke Langkawi nie... satu keluarga bertambah lagi untuk join kita orang ke Langkawi jadik nyer semua 3 keluarga seramai 15 orang... bayangkan.. 15 orang nak gerak skali... Kita orang sewa 2 unit Kondo Suria Century kat pekan Kuah 1 unit ada 3 bilik tido, ruang santai yang mengadap laut dan dapur yang siap boleh memasak...tapi.. x masak pon.. tukang masak nak cuti2 juge...hehehe... yang penting bagi anak2 ada kolam lagi... tapi aktiviti anak2 kat swimming pool Langkawi x dapat teman nak shoot bcoz bonda2 cibuk menyopping...hehehe...
Tganu ->Taiping ->Alor Setar ->Perlis ->Langkawi ->Tganu- part 2
Sepanjang percutian keluarga teman ngan keluarga SIL nie... anak2 ler orang yang paling happy skali.. mana kan tidak nyer... dapat jejalan 2 keluarga sekali... dalam kumpulan yang agak ramai juge... walau pon mcm2 kerenah tapi... alhamdulillah semua nyer menepati masa... jadi perjalanan berjalan lancar...
Anak2 teman ngan anak2 SIL mandi kat swimming pool hotel yang terletak kat tingkat atas skali... view swimming pool nie mmg cantik... sebab nyer mengadap Bukit Larut... anak2 jew.. yang mandi manda... ayah bonda menjadi pemerhati n sembang2 jew... kebetulan waktu nie mmg x ramai yang mandi kat kolam nie jadik... anak2 pon aper lagii.. mcm2 gaya n aksi yang dia orang buat...
Anak2 teman ngan anak2 SIL mandi kat swimming pool hotel yang terletak kat tingkat atas skali... view swimming pool nie mmg cantik... sebab nyer mengadap Bukit Larut... anak2 jew.. yang mandi manda... ayah bonda menjadi pemerhati n sembang2 jew... kebetulan waktu nie mmg x ramai yang mandi kat kolam nie jadik... anak2 pon aper lagii.. mcm2 gaya n aksi yang dia orang buat...
Tganu ->Taiping ->Alor Setar ->Perlis ->Langkawi ->Tganu- part 1
Baru jew... balik n sampai Tganu.... alhamdulillah sepanjang 9 hari meninggalkan umah semua nyer ok... semasa mula2 rancang nak g jejalan ari tu... pekara pertama yang paling teman bimbang banjir.... sebab nye skarang nie kan musim hujan.. kawasan umah teman nie..klu ujan turun ngan lebat x henti2 abis banjir kilat kawasan umah teman nie..
Ok... untuk n3 nie... meh ler layan gambor2 yang sempat teman shoot sepanjang perjalanan kami sekeluarga...
Saturday, December 25, 2010
Bubur Asyura ke.... "Sugha"
Ok pertama nyer... teman ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Natal kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Kristian juga selamat bercuti pada sesiapa yang sedang bercuti tu... ermm.... termasuklah diri teman sendiri hehehe... Bubur Asyura yang teman n3 nie sebenor nyer... adalah pemberian jiran teman sehari sebelum teman sekeluarga mula bercuti...
Boleh katakan setiap tahun pada bualan Muharram bubur asyura nie mmg slalu di buat... klu kat Tganu nie bubur Sugha nyer... mmg lain dari tempat lain mcm2 benda yang di letakkan.... seperti pelbagai jenis kekacang,ubi,daging,Ikan,rempah2 juga hiasan nyer dengan pelbagai agar2 warna warni dan telur dadar yang di potong halus dan di tabur... walaupon teman mmg udah lama duduk di Tganu... tapi teman mmg x pernah buat sendiri dan x pandai pon... slalu nyer sepakat ramai2 dan tolong menolong jew...
Boleh katakan setiap tahun pada bualan Muharram bubur asyura nie mmg slalu di buat... klu kat Tganu nie bubur Sugha nyer... mmg lain dari tempat lain mcm2 benda yang di letakkan.... seperti pelbagai jenis kekacang,ubi,daging,Ikan,rempah2 juga hiasan nyer dengan pelbagai agar2 warna warni dan telur dadar yang di potong halus dan di tabur... walaupon teman mmg udah lama duduk di Tganu... tapi teman mmg x pernah buat sendiri dan x pandai pon... slalu nyer sepakat ramai2 dan tolong menolong jew...
Wednesday, December 22, 2010
Laksam Puteri Santubung....
Meh ler... ada x sesiapa nak makan laksam nie... hehehe.. entah knapa tibe2 jew.. tekak nie terasa nak makan laksam... mujur ler CikTie ngan puteri teman kat umah nie rajin melayan permintaan teman nie... rajin ke.. x rajin ke... mane berani nak membantah kan..kan..kannnn... klu membantah dah tentu radio era berbunyi dari pagi sampai ke malam..hehehe
Sebenor nyer buat laksam nie... bukan nyer susah mane pong... sebab nyer batang laksam nie mmg ada di jual di pasar cabang Tiga.. cuma tinggal nak buat kuah nyer ajew... santan pon boleh jew bli santan segera... cuma klu nak sedap ikan selayang kena ler panggang... baru ler mengancam kuah nyer nanti... sayuran2an atau ulam2an ikut selera sendirik jew... mane yang ader jew... meh.. ler layanzzz jew.. gambo laksam nie..
Monday, December 20, 2010
Kem Jati Diri putera2 ku...
8 hari 7 malam telah pon berlalu.... pelbagai cabaran yang terpaksa di tempuh... sebenar nyer teman ler yang nak sangat kedua2 putera remaja teman nie masuk KJDR yang di bawah kelolaan Dato'Hasan Ali.. Tempat kem nie mmg jauh bebenor.... nunn di Sungai Lui, Hulu Langat..Tujuan teman masukkan kedua2 putera nie... adalah untuk memberi laluan kepada putera2 teman mempelajari ilmu jati diri yang mungkin teman ngan my hb x dapat mengajar nyer...
Alhamdulillah... walau pon jadual sepanjang 8 hari 7 malam tu... amat padat dengan pelbagai aktiviti yang menyedarkan anak2 dengan tanggung jawap dan kasih sayang pada keluarga juga amalan 5 waktu.... mereka berjaya menjalani aktiviti KJDR dengan baik dan hingga ke waktu ini teman bersyukur keatas beberapa perubahnan yang ketara bagi kedua2 putera teman nie...alhamdulillah...
Alahaiii..... menjelma dengan Sardin Puff lagiii...
Sejak kebelakangan nie... aduhhh... masa benar2 mencemburi teman... manakan tidak udah seminggu lebih teman x menjengok umah teman nih...asyik putera2 teman jew... yang menggunakan PC n lappy kat umah nie... kat umah udah jadi mcm pusat siber.. smua putera dan puteri teman nie masing2 asyik dengan komputer, ade ade ajer aktiviti game yang dia orang mainkan.....isk..isk. Masa teman hanya sebelah malam jew... tapi mata nie pulak klu malam asyik nampak bantal ler pulak....zzzzzz hehehe..
Ok meh ler layan menu minum petang yang puteri teman buatkan nie...resepi asal boleh juga tengok kat sini klu musim2 cuti skolah nie... dan skarang nie pulak musim hujan... anak2 kat umah apa lagi asyik nak makan jew...kojer nyer.... layanzzz jew...lerr..
BAHAN INTI :-)
- 1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
- 1 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 hirisan nipis halia, cincang halus
- 1 biji bawang besar, didadu
- 1 camca teh cili kisar
- 1/2 camca besar sos cili
- 3/4 camca besar kicap cair
- 1 biji limau kasturi, perah jusnya
BAHAN LAIN :-)
- 1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
- 1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
- Sedikit serbuk lada hitam, jika suka - teman x letak
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
- Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua dan letakkan inti sardin kat tengan dan lipatkan,sapu putih telur di tepi sekeliling puff dan tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama sehingga abiss pastri.
- Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa.
- Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.
Monday, December 6, 2010
Syukur pada mu.... ya Allah
Assalamualaikum dan salam Maal Hijrah buat semua sahabat2,rakan taulan,saudara mara
dan pengunjung yang sentiasa sudi menjengah ke umah teman nie.. semoga kita semua sentiasa mendapat keberkatan dari Allah SWT. dalam menjalani kehidupan seharian ini...
Pertama nya marilah sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana masih memelihara nikmat nikmat nya yang cukup besar yakni Islam dan Iman... Begitu juga dengan nikmat kesihatan dan kesejahteraan yang telah di anugerah kepada kita semua... alhamdulillah.. tidak lupa juga salam selamat dan sejahtera keatas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW yang sentiasa mengasehi umat nye... amiiin
Wednesday, December 1, 2010
Bubur Lambok Tganu kitee....
Salam sejahtera smua... smoga hari nie merupakan hari yang lebih baik dari semalam... jangan ler terkejut plak bila tengok kaler bubur lambok sama ngan kaler mangkuk antik tu... saje jew... nak tayang mangkuk entah zaman perang bile agak nyer yang masih tersimpan kat umah MIL teman nih... teman siap mintak kat MIL nak pinjam jap buat tayangan perdana kat umah teman nie ... hehehe.. cayangggg maksila...
Sebenor nyer banyak lagi pinggan mangkuk lama2 yang tersimpan kat almari umah MIL teman tu... klu barang2 temaga pula dari sekecik2 barang sampai ler sebesor-besor belanga... weeiiilooo... melalut kemana erk.. teman nie.. hahaha.... ok ler mehh.. tengok resepi bubur lambok yang teman buat nie... slalu nyer bubur lambok nie popular pada bulan puasa jew... tapi bagi teman bila tekak nie terasa nak makan bubur lambuk buat ajew ler... musim2 ujan gini mmg mudah nak dapatkan sayur-sayuran kampung kat pasar.. mcm2 spesis sayur-sayuran kampung ade.. ermm.. tinggal pilih jew.. nak letak sayur aper...
Bahan-Bahan :-)
- 1 1/2 mug beras wangi
- 3 ketul ubi keledek (Warna jingga) - potong kecik2
- 2 sudu lada hitam
- 2 cm halia
- 6 ulas bawang merah
- 2 sudu budu - klu sukee - teman mmg letak sebab sukee...
- 5 ekor ikan selayang - bakar dan ambil isi
- 300 gm udang basah - klu nak letak - x letak pon x per..
- 2 mug santan
- Air secukup nye
- 1 ikat pucuk ubi
- 1 ikat daun cekur manis
- 1 ikat daun midin (pucuk paku merah)
- 1 ikat pucuk paku hijau
- 2 tangkai daun kadok
- 4 tangkai daun kesom
- 1 helai daun pucuk kunyit - mayang halus
- 4 tangkai kangkung
- Cuci beras wangi bersih dan tanak dengan air secukup nye hingga menjadi bubur.. teman agak2 jew air bila buat bubur.
- Semua sayur-sayuran di potong mengikut kesesuaian sendiri...pastu basuh dan toskan
- Tumbuk lada hitam agak2 separa lumat pastu masukan 6 ulas bwang merah dan halia dan tumbuklah lagi hingga lumat bersama isi ikan panggang tadi
- Masukkan ubi keledek, santan dan bahan2 yang telah di tumbuk tadi besertakan skali dengan isi ikan panggang kedalam bubur nasi.
- Masukkan udang basah dan teruskan memasak dan kacau sehingga sebati smua nye..
- Akhir skali baru letakkan sayur-sayuran, budu dan bahan perasa secukup rasa sambil di kacau hingga cukup rata dan masak
- Bila udah masak tutup api dan boleh lah di sendukkan kedalam mangkuk untuk di hidangkan... klu suke boleh juge di letakkan bawang goreng semasa nak makan...
Subscribe to:
Posts (Atom)