Nak cube buat ayam panggang Teriyaki... tapi rasa nyer jadi ayam lain ler pulak sebab nyer teman hanya grill atas non stick pan jew... dan letak bijan pulak tu.. resepi asal CikMat x letak bijan pong...(jangan ngamuk yer..CikMat...yaa..ampoonnn) papong putera2 teman suke... resepi nyer teman dapatkan dari umah CMG yang femes tu...minta halal ya.. cikmat anak2 akak sukee sangat....
First time nak cube link mengelink nie... x tau ler jadi ke x.. sebenor nyer sifu yang dok nunn kat jepun yang mengajor teman bab link mengelink nih... time kasih yer Hana sebab sudi ngajor akak yang rabun IT nie...nak wat camna pickup sloww cikit bab2 IT nie.. hihihi..
Ok meh ler.. kite tengok resepi yang teman ambil dari dapur CikMat...
Bahan-Bahan :-)- 2 - 3 keping dada ayam boneless - atau apa2 bahagian
- 3 inci halia - parut
- 3 ulas bawang putih - parut
- 3 sudu besar madu
- 4 sudu besar kicap - teman x letak pong sebab tu.. pucat jew..
- 4 sudu gula perang
- sedikit garam
Cara-Cara :-)
- Cucuk-cucukkan ayam menggunakan garpu atau hujung pisau
- Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam esbox
- Panaskan non stick pan dengan sedikit minyak dan letakkan ayam atas pan tu...
- tutupkan non stick pan ngan tutup periuk yang sesuai dan balik2kan ayam agar masak sekata dan berkilat - tapi teman wat x berkilat pon...huhuhu
- Dah masak, angkat, hiris dan hidangkan.. curahkan lebihan kuah keatas ayam yang di panggang tadi.... siap untuk di makan..
Sejak kebelakangan nie... teman mmg ler sibuk bebenor...tension ngan kije mcm nak sasau jadi nyer...adeeh.. sakit kpala,sakit dada semua nyer ade... sabow ler nie... klu idak sabow mau jer... tidooo memanjang...hehehe.... tapi walau sibuk mcm mana pong... masak tetap masak juge.. ok..ler x tau dah nak cakap ape lagi... meh layan resepi Daging goreng belada feberet anak2 teman nie...
Bahan-Bahan :-)
- 500gm daging batang pinang - direbus lembut
- 6 biji cili masak di buang biji*
- 2 biji buah tomato masak - di cincang kasar
- 3 biji bawang besar*
- bahan perasa secukup nyer..
- Sedikit minyak untuk menumis
- sedikit batang daun leek di potong serong
Cara-Cara :-)
- Rebus daging hingga masak - angkat dan potong nipis pastu gaulkan dengan sedikit garam kunyit dan goreng sekejap....
- Bawang besar dan cili masak di blend kasar bersama secawan air
- Dalam kuali atau periuk panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di blendkan tadi masak dengan api yang kecil sehingga pecah minyak pastu campurkan tomato yang di cincang kasar dan masak lagi sehingga kuah nye pekat
- masukkan gula dan bahan perasa secukup nyer... pastu baru masukkan daging yang telah di goreng tadi... dan akhir skali masukkan batang daun leek yang di potong serong dan gaulkan...
- Daging goreng berlada nie rasa nyer masam2 manis... makan pulak ngan nasi putih panas2 anak2 teman mmg sukee sangat...
Kek SR yang di hadiahkan peanut untuk putera ke6... time kasih peanut...
Baru jew... lepas celebret besday putera bongsu teman nie... terpaksa buat sebelah malam sebab waktu siang teman ngan my hb agak cibuk sikit... majlis untuk anak beranak dalam umah jew... anak bongsu teman nie x kisah sangat... janji ade kek dan ayam goring itu pon sudah cukup happy sebab celebret juga untuk dier...
27.09.2010 genap ler usia Putera bongsu teman 11 tahun...
Ya Allah Ya tuhan ku...
Selamatkanlah setiap perjalanan anakku
Lindungilah dia walau di mana saja dia berada
Lindungi dan jauhilah dia dari segala malapetaka dan penyakit yang merbahaya
Kurniakanlah dia dengan kesihatan yang baik
Berikanlah dia petunjuk dan hidayah agar sentiasa di jalan yang benar
Berkatilah dia agar menjadi anak yang soleh dan bertaqwa
Cemerlangkan lah dia dalam pelajarannya
Berikan lah dia kejayaan di dunia dan di akhirat
AMIIN.... Ya rabbal a'lamin....
Assalammualaikum... dan salam pagi Jumaat buat smua sahabat handai,saudara mara dan para pengunjung yang sentiasa setia mengunjungi umah teman nih...time kasih...
time kasih bebanyak yerk...kerana sudi singgah walaupon tuan umah entah kemana mana...isks..isksss... ape ke heinye... asyik cibuk memanjang jew...nenek kebayan nih...ooopss nenek kebaye lah....hahaha... untuk n3 nie sebenor nyer teman buatkan spaghetti bolognese dan puding buih nata de coco pada pagi khamis lagi.... untuk jamuan Raya kat skolah putera ke4...
Skolah2 nie biasa ler... lepas Raya adelah jamuan raya yang di buat... Putera ke4 ape lagi dengan penoh sopan dan tertib gituu... minta bonda nyer watkan makanan feberet dier untuk kekawan dan cikgu dier... jadi seawal 5:00AM teman udah masuk dapur kelentung kelentang kat dapur menyiapkan kuah untuk Spaghetti Bolognese.. buat nyer x lah lama sangat sebab CikTie dan siapkan semua bahan2 sebelum tu lagi...
Meh ler... layanzz gambo2 yang ade...
Udah..siap untuk di bawa ke skolah...
Spaghetti Bolognese Daging ngan Puding Buih Nata De Coco..
Alhamdulillah... kawan2 n cikgu Putera ke4 suke... Cikgu dier siap minta resepi lagi... insyaallah... cikgu, nanti saya buatkan n3 untuk resepi Spaghetti nie......
Salam anakanda... "Selamat menyambut Hari Lahir" Semoga menjadi isteri yang solehah dan ibu yang penuh dengan kasih sayang untuk anak2... bonda dan ayahanda sentiasa mendoakan anakanda sekeluarga sentiasa di dalam perlindungan Allah... melayari kehidupan berumah tangga dengan penuh kasih sayang dan menempuh dugaan di perantauan dengan penuh kesabaran... walau pon jauh di mata anakanda sekeluarga sentiasa dekat di hati bonda ngan ayahanda.. Dari kejauhan ini bonda dan ayahanda mendoakan semoga anakanda sekeluarga di limpahi dengan barakah, rahmah dan mawaddahh hingga ke syurga.... amiin... ya rabbal a'lamin....
AssalamualaikOM... Salam sejahtera wat semua sahabat handai,rakan taulan,saudara mara dan juge anak2 saudara walau di mana sekali pong kalian berada.... time kasih buat semua yang sentiasa sudi menjengah umah teman nih... time kasih bebanyak juga wat keluarga dan kawan2 yang datang beraya kat umah...
N3 kali nie merupakan sejenis dessert juga... masih makanan orang Pantai Timur tapi lebih popular sebelah kelantan klu di Trg nie ade2 orang jew... yang biasa makan... mungkin setengah orang x tau pong nak makan guana... Teman pandai makan pong semasa kije d kelantan dulu... member satu ofis yang rekemen makan kat Syam Restoran dekat Berek 12... pertama kali makan terus jatuh hati... klu dulu teringin nak makan terpaksalah teman order dari kawan yang dok kat Kota Bharu... Tapi skarang kat Trg mmg dah ade...
Minta maap yer... x der resepi untuk "Loncong" nie... teman sendiri pong idok ler pandai nak membuat nyer.... nanti ler teman tinjau2 kot2 ada sesiapa yang pandai buat dan boleh ler teman blajor hihihi... klu x salah tekaan teman Loncong nie d perbuat dari tepung ubi dlm pelbagai bentuk mmg sedap di makan bersama sirap rose di campurkan dengan santan atau susu cair bagi teman lebih suke dengan susu cair jew... dan sejukan dengan ketulan2 ais sebelum di makan.... mmg nyamann skaliii...
Klu nak cube mcmana rasa "loncong" kena ler... datang Kuala Terengganu kite....
"Loncong" yang belum di letakkan santan atau susu cair..
Masih suasana Raya lagi... nie gambo raya anak menantu dan dua cucunda teman yang beraya di Bintulu Sarawak... sian nyer tengok muke airis tu...terpaksa berhari raya di negeri orang... nak wat camna kan.. klu dah kije d tempat orang... jauh plak tu...sabo jer lah...erk. "Selamat Hari Raya AidilFitri" buat anakanda sekeluarga... time kasih kerana mengirim kek lapis Sarawak tu... mmg sodapp... hihihi
Pandai nyer bergaya...