Hari nie teman n3 pengat yang teman buat untuk berbuka pose kemarin (pose hari yang ke 18) orang Tganu sebut Buah Mulum ade juge orang sebut Butir Nangka.. mane2 pong sama jew... tekak nie mmg lama dah teringin sangat nak makan pengat nih... jadik.. sendirik nak makan kena sendirik bikin ler.... sampai ngantuk2 mata teman menggentel sorang2 buah mulum nih...siannn dier kann..kann... Ok meh...ler... layannzz resepi kat bawah nih.....
aaaa... gambo ngantuk mata....hihihi
Bahan-Bahan :-)
- 2-3 cawan tepung pulut
- 1/2 keping gula kerek ( gula Melaka )
- Santan secukup nye
- sedikit air kapur
- Air secukup nye
- 4 helai daun pandan - blend ambil air
- Sedikit isi durian - x letak pong x per..
- secubit garam
Cara-Cara :-)
- Campurkan air pandan dan sedikit air kapur ke dalam tepung pulut dan sebatikan sehingga menjadi doh yang boleh di gentel kecil2 ikut kreativiti masing2.Teman wat bulat2 jew... buat sehingga habis adunan doh tu...
- Rebuskan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan sedikit2 adunan yang telah di bulat2kan...
- Dalam periuk lain masak santan bersama gula kerek (klu x cukup manis boleh di tambah gula biasa mengikut selera masing2) letakkan secubit garam
- Angkat buah mulum yang telah di rebus tadi dan sejat2kan airnye.. dan terus masukkan kedalam periuk yang ada santan... sentiasa kacau perlahan lahan supaya santan x pecah minyak dan buah mulum x melekat lekat...
- Untuk resepi nie... teman letak sedikit isi durian...
- Selamat mencuba kepada sesiapa yang nak cuba...
Salam, first time baca blog ni lepas tengok link di blog Lemongrass. cantik betul pengat buah mulum ni, mesti sedap rasanya.
ReplyDeleteWsalam Dinas Aldi.. time kasih sudi singgah blog akak nie.. Pengat buah mulum mmg sedap pada yang sukee dan buat nye pon senang...
ReplyDeletesalam,anty ada recipe utk buat nasi kerabu tak?
ReplyDeleteWsalam elfa... recipe untk nasi kerabu ade... elfa nak buat ke.. nanti anty bagi tau...k
ReplyDeleteThanks sudi singgah blogs anty nie...
salam..my fam suke mkn nasi kerabu tp sejak org kelantan yg slalu jual kt sini dah pindah,xde org jual nasi kerabu lagi..so die org ingin pulak..elfa nak cuba buat tp dngr ssh nak buat especially nasi tu..anty bagi recipe yg paling simple ok..sng elfa nak ikot.nnt klu elfa masak tak jadi,xde org nak mkn..haha
ReplyDeleteyg lasagnia anty tu,ada gune italian herbs kan,klu xde herbs tu sedap tak?
sedappnyerrrr...linn mmg suka mkn benda2 camni.. tiap2 hari membeli... huhhuh ken abeli sbb makan sorang2 jerk...
ReplyDeleteWsalam elfa... nasi kerabu nie.. mmg agak banyak kerenah sikit klu nak buat... tapi klu dah pandai buat x susah mana pun... datang Tganu ler... nanti boleh anty ajar...ok
ReplyDeleteDalam lasagna x letak italian herbs pun x per.. tapi anty setiap kali buat mesti anty letak coz mmg ada italian herbs kat dapur...
Memang sedap pong Ciklinn... Tapi klu makan sorang2 lebih baik beli ajer kan... lebih jimat dan x membazir... akak buat sendiri sebab kat umah nie ramai... sekali adap jer...abisss...hihihi Thanks Ciklinn sudi singgah dapur akak nie... sukee sangat...
ReplyDeleteSalam kak, mekaseh dtg singgah, kita add link akak sekali ya, mekaseh! :-)
ReplyDeleteWsalam ika... time kasih juga buat ika..sudi menjengah ke umah akak nih... klu ada masa terluang jemput2 ler ke umah akak lagi yerk...
ReplyDeletenanti elfa datang lagi ke rumah anty k..anty kene ajar buat salah satu masakan yg anty tayangkan dlm blog ni..smue nampak sedap je..lapa elfa tgk gmbar smue ni..:)
ReplyDelete