untuk x menghampakan permintaan my hb... teman pong apa lagi.... kelentung kelentang ler kat dapur ngan CikTie... sebab permintaan nak makan nasi beriani kambing nie pong agak terlewat...siap x siap sampai dekat waktu berbuka pose... jadi smua gambo yang teman shoot nie... ikut dangg jew...hihihi. Ok meh ler layannn gambo n resepi yang teman n3 nie..
Bahan-Bahan :-
- 2 mug berasmathi
- 2 1/2 mug air
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu sajira
- sedikit koma koma
- 1 sudu minyak sapi
- sedikit minyak zaitun
- Kulit kayu manis / bunga lawang
- 1 inci halia - lumatkan
- 4 ulas bawang putih - lumatkan
- 2 biji bawang besar - mayangkan
- 3 biji buah badam - lumatkan
- 3 biji biji gajus - lumatkan
- Daun pudina / daun ketumbar
- Cuci beras hingga bersih dan ketepikan
- letakkan minyak zaitun ngan minyak sapi dalam periuk.. bila minyak dah panas tumiskan sajira sekejap pastu masukkan bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang masak lagi hingga berbau baru masukan halia dan bawang besar mayang..
- Masukkan sukatan air, susu cair,badam,gajus dan bahan perasa secukup nye...
- Bila air udah mendidih baru masukkan beras dan kacau sekali
- Pindahkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa
- koma koma rendamkan dengan sedikit air - untuk dapatkan warna nye
- Bila nasi dah agak2 kering air nya masukkan koma2 dan daun ketumbar ke dalam nasi...
- Bila nasi dah masak boleh lah di hidangkan bersama sama lauk pauk seperti nunn... di bawah sanaaa... sanaaa
No comments:
Post a Comment