Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua para pengunjung DSB... bercuti sungguh teman baru baru nie... dari Perak terus jew.. ke KB sambung cuti sebab my hb x berapa sihat jadi kenalah teman jadi driver... sekarang dah balik Tganu dah mula masuk ofis balik... line ofis pulak buat hal...wadusss...
Ok meh kita sembang pasal n3 teman ari nie... ayam kampung nie teman bli kat pasar tani pada hari sabtu... memula nyer ingat nak buat sup jew... untuk my hb.. tapi anak2 pulak nak makan rendang... jadi ikut anak2 jew lah... teman buat cukup2 untuk lunch jew... mmg sekali jalan terus abiss.. sebab sebelah malam teman buat western food.. sekali sekala layanz tekak anak2 pulak... jom tengok resepi sempoi yang teman buat nie...
Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam kampung potong 8
- 2 helai daun kunyit
- 2 batang serai*
- 4 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 inci lengkuas*
- 1 inci kunyit hidup*
- 6 tangkai cili kering*
- 4 biji buah keras*
- 1 sudu besar kerisik
- Garam dan nisan kelapa secukup rasa
- 2 cawan santan
- Mesinkan semua bahan bahan yang bertanda * dan ketepikan
- Bersihkan ayam dan sejatkan... campurkan semua bahan bahan yang di mesin tadi dan juga garam,nisan kelapa,kerisik kedalam ayam dan perapkan selama 1 jam..
- Sediakan kuali atau periuk... masak perapan ayam tadi diatas api yang sederhana sehingga agak2 kering air nya... pastu masukan santan masak lagi sehingga pecah minyak...
- Rasa bagi secukup rasa selera dan kesedapan masing masing.. dan letakkan daun kunyit yang di mayang halus.. bila dah ok.. boleh lah di hidangkan
- selalu nyer orang makan rendang nie ngan pulut kuning atau pon roti..tapi anak2 teman kat umah nie... makan ngan nasi putih jew... sebagai lauk tambahan
allaa.. kak ede.. sedap tuu.. kampung2 ni memang layan punya.. tapi ada jugak tak makan ayam kampung kan. mcm mcm.. hehe
ReplyDeleteemmm..sedapnyer kak ede..ayam kampung mmg kena la kalau buat rendang ni kn, sbb dia tak hancur w'pun masak lama...terliur dh ni..
ReplyDeletesalam eda...rendang ayam kpg memang sedap tiada tandingannye...dulu masa arwah mak ucu ada selalu dia masakkan...alamak terkenang semasa dolu....
ReplyDelete>>>Izah
ReplyDeletesuke kampung2 yer.. akak pon suke juge.. aikk sapa sapa x mkan ayam kampung nie... ayam kampung sekarang nie... bukan mcm ayam kampung dulu2.. ayam kampung sekarang dah moden makan dalam pinggan... hehehe..
>>>Ida,Japan
ReplyDeleteYer lah Ida.. ayam kampung nie mmg sedap buat rendang.. anak2 akak mmg suke ngan ayam kampung sebab isi nye pejal...
>>> Ucu Faridah
ReplyDeleteWsalam Ucu Faridah... air tangan ibu mmg tiada tandingan nyer kann Ucu...
Akak pon sampai sekarang apa2 masakan mak masa doulu pasti menjadi masakan fav hingga sekarang...
saya suka rendang. tapi walau camana saya try buat pun, hampeh tak sama macam rendang mak saya, huhu. betoi, air tangan ibu tu tiada tandingannya..
ReplyDelete>>>Dinas..
ReplyDeleteTapi kann... Dinas.. akak rasa akak buat mmg sedap... sebab nyer anak2 makan mmg abiss.. hehehe sowri ler.. akak terperasan...
As'salam Kak Ede
ReplyDeleteSelamat hari raya kak...hihihi bila tengok rendang teringat nak raya lah..hehehe. Mana sempoi nya tu kak ede. sangat sedap kalau sempoi asak goreng2 jer. Selalunya rendang ni memang mendapat tempatlah dihati ct dan keluarga tau kak.
Wsalam Ct..
ReplyDeleteAkak kann..klu nak makan mmg x tunggu raya.. bila2 teringat jew.. mmg akak buat.. manalah tau kann.. ajal dan maut nie di tangan Allah.. buat nyer x sempat makan.. kempunan pulak... hehehe
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete