Thursday, April 28, 2011

Pertemuan yang di nantikan....

The personal website of Dato'Sri Najib RazakVisit our website27hb April, 2011




Puan Nur Ede..,

Salam 1Malaysia!

Tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum Majlis Mari Berjumpa Mari Berhubung 1Malaysia Bersama YAB Perdana Menteri. Diharap anda telah membuat segala persiapan untuk hadir. Berikut adalah butiran maklumat untuk anda.

Tarikh : 30 April 2011 (Sabtu)
Tempat : Bilik Rajawali 1, Aras 2, Marina Ri-Yaz Heritage,
Pulau Duyong, Terengganu
Masa : 5.30 petang

Peringatan Penting


  • Jemputan ini adalah untuk anda dan tetamu anda sahaja dan tidak boleh ditukarmilik.
  • Pastikan anda membawa kad pengenalan bersama bagi tujuan pengesahan pendaftaran.
  • Kod pakaian adalah smart casual. Pakaian yang tidak dibenarkan adalah seperti seluar pendek, skirt atau dress pendek, kemeja tanpa lengan, selipar, atau pakaian bergaya koyak (ripped style).
  • Anda digalakkan membawa kamera untuk merakam foto dan video, tetapi diingatkan untuk menggunakannya secara berhemah di dalam majlis. Sebarang alat yang boleh dijadikan senjata tidak dibenarkan masuk.

Terima kasih

Pentadbir 1malaysia.com.my

Pemilihan jemputan adalah untuk anda dan tetamu anda sahaja dan tidak boleh ditukarmilik. Pemilihan jemputan adalah muktamad dan bergantung kepada jumlah peruntukkan yang dibenarkan bagi setiap majlis. Hanya tetamu yang terpilih sahaja akan menerima emel susulan ini.



Assalamualaikum... dan salam 1 malaysia buat semua sahabat handai dan rakan taulan..serta para pengunjung yang setia mengunjungi umah teman nie... terima kasih bebanyak pada yang singgah....nak buat mcm mana...untuk minggu nie... teman mmg teramat bbzz dengan kerja2 pejabat dan urusan anak2 dan baru jew.. balik dari kursus, hari nie teman luangkan juga sedikit masa untuk berkongsi kegembiraan teman bila terima email ini... mudah mudahan di beri kesihatan yang baik buat diri teman dan pertemuan bersama PM menjadi realiti... alhamdulillah...

Monday, April 18, 2011

Jeruk mangga pulakk.... haisshhh...


AssalamualaiKUM... dan salam penuh kesejahteraan buat semua pengunjung... hahaha.. n3 orang mengidam lagi noo... ada sesiapa yang mengidam nak makan jeruk mangga ke..
haisshh... tuan umah klu mengidam pon... ngidam x de bende nye... dah lama dah tutup kilang... kasi peluang kat anak2 atau orang mude2 pulak..hehehe

Sebenor nye... buah mangga (klu orang perak sebut buah mempelam) tapi sebelah pantai timur nie.. terutama nyer kelantan mmg x sebut mempelam kann... dia orang sebut buah mangga atau buah pauh... betul tak.. betul laaa tuu... alkisah nyer masa teman bertugas kat Kelantan doulu2 pernah teman di tegur ngan makchik kat pasar besar kelante... kes nyer konon nak cakap loghat kelante... kut2 bila beli buah mempelam boleh ler murah sikit kann... aduhhh... siap kena tegur ngan makcik tu... weeii mek.. buah pauh nie... bukan buah pe***... orghe kelate x sebut gituu mek... malu nyer teman waktu tu...eeee.. wadusss my hb yang duk kat belakang sikit siap ketawakan teman... sampai skarang klu nampak jew.. buah mangga kat umah... my hb mesti tersengeh sengeh sambil pandang muke teman.. eleeehhh nak buat lawak laa tuu konon... peerraaahh... lawak basi dahh..

Alahai... nak n3 pasal jeruk mempelam... melalut lalut cerita zaman silam pulakk... oklah di pendekkan cerita.. sebenor nye buah mempelam nie jiran sebelah umah teman yang beri... trima kasih yer kak mah.. bertuah betoi teman dapat jiran yang mmg baik hati.. ada ada ajew buah tangan klu jiran teman nie balik dari kampng dia... mempelam spesis nie mmg masam... jadi hanya dengan membuat jeruk jew.. yang boleh makan dengan selesa tanpa berkerut kerut muka... x de sesiapa pon membantu dari awal proses mengupas buah hingga lah ke selesai menjeruk...teman buat sorang2 jew... tapi bila dah menjadi jeruk dan sedap di makan.. weiilooo... ramai pulak peminat nyer.... okkk...jom layanzzz resepi jeruk yang teman buat nie...


Bahan-Bahan
  • Mangga muda seada nye
  • Garam kasar secukup rasa
  • Gula secukup manis
  • air secukup
Cara-Cara
  • Bersihkan dan kupas kulit mangga... Pastu potong mengikut kesesuaian masing..
  • Masak air bersama garam hingga larut - agak2 masin - jangan terlalu masin- kena agak2 sendiri ler yerk.. ketepikan dan biarkan sejuk.
  • Buah mangga yang dah abis di potong basuh bersih dan sejatkan.. masukkan semua kedalam air garam yang dah disejukkan tadi dan peramkan semalaman atau 36 jam.
  • Dalam bekas lain masak air gula secukup nyer... kemanisan air gula ikutlah selera masing2.. kerana teman sendiri pon tak ade sukatan yang tepat main letak2 jew.. dan rasa mengikut selera teman yang x berapa suka manis...
  • Basuh dan sejat mangga yang telah diperam ngan air garam semalaman... pastu barulah di masukkan pulak kedalam air gula dan peramkan lagi semalaman atau sampai boleh di makan mengikut selera masing masing...
sedapppp nyer....

Sunday, April 17, 2011

Buat Laksa Lagii... kerana mengidam...

Assalamualaikum... dan salam sejahtera semua... waaaa... tengok pada tajuk n3 mesti suspen jew kann... hehehe... mengidam sesajew jew... abis nak kata macam mana lagi klu udah... mmg mengidam nak makan laksa utara ke..laksa penang ke...janji kuah yang ada masam2 pedas gituww... terasa2 jew kat tekak nie.. nak makan laksa.. jadi pepagi hari sabtu tu..teman pon ape lagi terus jew.. ke pasaraya maidin.. mencari bahan2 yang perlu untuk buat laksa...

Sampaikan kaklong tanya....aiip kenapa nie.. lain mcm jew bunyi nyer... alahh.. biasa ler kan..kan..kann... bila beralih usia nie.. selera pon kekadang x menentu jew.. terasa rasa kesedapan laksa kat tekak nie... tunggu ape lagi sendiri terasa nak makan sendiri buat ajew laa... bukan nak susah sesiapa pon... betul takk... hehehe..

Ok lah... semenjak kedua dua cucu nie ada kat umah... x boleh lama2 mengadap lappy nie... dua dua cucu nie asyik menyibuk jew.. tanya itu lah.. tanya ini lah.. klu cakap x pandang muka dia orang siap tanya "nekma cakap ngan siapa?" ngeee... kacau betoi la... budak2 berdua nie... ok lah.. ok lahhh... jomm... layanz resepi kat bawah nie....



Siap jew masak.. x tunggu2 dah... terus jew makan...
burrpp...alhamdulillah.. kenyang... :-)

memang syioook laaa... err...lagi pedas lagi sedap...

Bahan-Bahan :-)
  • 1 kilo ikan selayang
  • 2 kilo laksa basah - celur sekejap ngan air panas
  • 4 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 8-10 tangkai cili kering*
  • 2 inci belacan*
  • Daun kesom - ambik sedikit untuk blend
  • Bunga kantan - ambik sedikit untuk blend
  • 6 keping asam gelugur
  • Garam dan bahan perasa secukup nyer
  • air secukup nyer
  • Bahan2 yang bertanda * blend dan lumatkan
Bahan-Bahan lain
  • Hirisan bawang besar
  • Hirisan Cili Merah
  • Hirisan nenas
  • Hirisan timun di hiris kecil memanjang
  • Hirisan bunga kantan klu suke
  • Hirisan daun Pudina - x ada jadi x letak
  • Telur Rebus
  • Limau kasturi klu suke
Untuk Kuah Laksa :
  • Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit air dan 4 keping asam gelugur
  • Dalam periuk lain renehkan bahan2 yang telah di blend dan sebahagian lagi daun kesom dan bunga kantan dan juga lebihan asam keping dengan segelas air sehingga hilang bau lada nyer..
  • Untuk ikan yang telah di rebus tadi asingkan isi dan tulang ikan.. blendkan tulang2 ikan hingga lumat dengan segelas air dan tapiskan (teman tapis 2 kali) ambil air nyer dan buangkan sisa2 tulang tu...
  • Masukkan air tulang tadi kedalam periuk yang sedang di renehkan.. teruskan memasak
  • Isi ikan ditumbuk2 agar sebati dan tiada lagi tulang2 halus.. pastu masukan kedalam kuah yang sedang di reneh... teruskan memasak sehingga mendidih dan letakan bahan perasa secukup rasa
  • Sediakan mangkuk letakan laksa dan hiaskan dengan bahan yang telah dihiris tadi sebagai pelengkap dan sendukkan secukup nye kuah laksa kedalam mangkuk... sedia untuk dihidangkan...ermm mmg sedappp

Saturday, April 16, 2011

Poskad Nieza From Finland



http://nurniezza.blogspot.com (Our Journey Begins)

Terima Poskad Nieza dari Finland... terima kasih bebanyak yer.. Nieza sudi menjadi sahabat alam maya akak... walaupon x pernah bersua muka dan bertegur sapa di alam nyata... persahabatan dan keiklasan terus terjalin antara kita... Tahniah juga buat Nieza menyambut 1st blog anniversary... semoga nieza akan terus bekarya dalam blog Our Journey Begins walau di mana pon Nieza berada...


Friday, April 15, 2011

Friendship Forever



Assalamualaikum.... whooaaaa... terima award lagi... terima kasih kepada yang memberi... Noorsafone storyofmama.. semoga persahabatan yang terjalin di alam maya nie... menjadikan kita "sharing is Caring"... terima kasih Noor... cantik betul roses tu...

Tuesday, April 12, 2011

Ceria dan Bahagia ngan Telatah dia Orang...


AssalamualaiKUM.... alahaii... sejak 2 orang cucu nie ada kat umah.. rumah teman udah jadi riuh rendah ngan jerit pekik, hilai ketawa kedua dua cucunda nie... kepetahah dan telatah spotan kedua dua nyer kadang2 membuatkan teman ketawa sampai sakit perut2.. manakan tidak nyer... kita ketawa ngan telatah dia orang berdua... dia orang berdua nie pulak ketawakan nekma nyer... wadusss...

Cucunda teman nie... yang kakak nye mmg debab dan yang si adik pulak kurus melidi hehehe.... tapi klu gaduh slalu nyer.. kakak yang kalah dan akan menangis dan menjerit kuat kuat tapi yang si adik nie setakat selambe dan jebek jew muka.. kedua dua cucu teman nie panggil teman ngan panggilan "nekma" dan my hb dengan panggilan "tokki" hehehe... terasa pulak tues bila dah ade cucu nie...hikhikhik.. sebenornye udah hampir setahun juga teman tak berjumpa dengan kedua dua cucu nie.. kerana dia orang nie dok ngan mama dia orang kat Bintulu Sarawak.. Kedua dua nyer balik pon sekejap jew... sebab mama dia orang ada urusan kat KL.. jom.. layanzzz gambor cucunda teman nie...


Aiman orang yang paling gembira
bila Fatin ngan Airis ada kat umah
......

Award.. pertamaku... terharu... tenkiu



Pertama sekali teman ingin mengucapkan terima kasih pada Saza_haiza (resepi & Petua) yang telah menganugerahkan award ini pada teman... seiklas hati ingin teman nyatakan di sini sebenor nyer teman idaklah pandai nak mengambil dan menggantungkan award yang cantik ini kat umah teman... berkali kali juga mencuba... akhir nya berjaya juga tergantung....
  • Syarat-syarat penganugerahan award nie adalah:-
1. Kena pos balik linking kepada orang yang memberi award ini
http://sazahaiza-resepi.blogspot

2. Berkongsi 7 pekara berkaitan diri teman...
  • Seorang ibu yang mempunyai 6 orang anak dan 2 orang cucu perempuan dan anak 4 lelaki dan 2 orang perempuan.. yang berumur diantara 12 - 31 tahun.
  • Seorang wanita yang bekerja di sebuah organisasi kerajaan di bandar Kuala Terengganu.
  • Sudah berpindah randah seantero negeri termasuk sabah ngan sarawak kerana mengikuti suami... dari sini lah teman belajo pelbagai masakkan dan budaya
  • Suke mencuba pelbagai resepi yang anak2 suka makan... suka berkawan x kira bangsa.. amat menyayangi sahabat2 baik... walaupon ada yang telah pergi.. mereka sentiasa di hati...
  • Telah menetap hampir 10 tahun di Tganu... dah bosan untuk berpindah lagi.. walaupon sekarang suami di negeri lain kerana tugas dan teman di sini menjalankan tanggung jawap pada anak2...
  • Paling suke mengemas rumah terutama ruang dapur dan bilik tido... suka membaca terutama buku berkaitan kesihatan dan agama dan kurang minat menonton tv kecuali berita. Tapi mmg suke mendengar lagu2 yang sentimental..
  • Mencebur diri di dapurSUREberasap nie.. pada akhir 2009 puteri sulung yang beriya iya sangat menyuruh teman menulis dalam blog nie... bagi mengurangkan kemurungan yang melanda diri teman waktu itu... alhamdulillah... walaupon teman mmg x pandai IT dalam penulisan berblog nie... tapi anak2 sentiasa memberi tunjuk ajar dan juga ada beberapa sifu masakan yang sentiasa "sharing is caring" dengan teman.. terima kasih buat semua yang sentiasa memberi tunjuk ajar....
  • Tapi teman nie... biasa laa.. banyak tenggelam dari timbul... kerana keluarga dan kerjaya adalah keutamaan..

3. Berikan kepada 15 blog lain...
  • Untuk yang nie, teman persilakan kepada para pengunjung,sahabat handai,saudara mara dan semua rakan taulan yang singgah dan menjejaki dapurSUREberasap sudi2lah kiranya untuk mengambil award ini...


Monday, April 11, 2011

Chicken Chop tekak melayu.. boleh camtu...

AssalamualaiKUM... dan salam sejahtera buat semua para pengunjung yang sudi menjengah dan meninggalkan jejak kasih di umah teman nie...kehadiran dan kedatangan sahabat2 dan para pengunjung sentiasa teman alu alukan... cuma sejak menjak kebelakangan nie... kesibukkan menguruskan aktiviti anak2 siang dan malam membuatkan teman kureng punya waktu yang terluang... bila ade ruang pon... masa tu.. badan udah loteh bebenor...

Baru2 nie atas permintaan anak2... teman buatkan Chicken Chop untuk makan malam.. kebetulan semua anak2 dan 2 orang cucu ada balik bercuti kat Tganu kecuali anak dara yang study kat Melaka x dapat balik... anak2 teman nie klu balik permintaan pertama dia orang mesti chicken chop atau lamp chop... tapi mmg berbaloi pon teman buat.. grenti abis licin anak2 makan... sebagai ibu walau penat mcm mana sekali pon bila tengok keceriaan anak2 mengadap dan makan juadah kegemaran mereka... siap kata sedap la mama... nak lagi boleh tak..!! waduhhh terasa bahagia nyer lahh.... seperti dunia ini ana lah.. yang punya... terperasan lah sekejap...hehehehe...


Ok lah... banyak cakap pulak nenek nie... jom layan resepi teman yang udah di campur selera omputih ngan tekak orang melayu... teman buat untuk 12 orang termasuk MIL cuma teman sorang jew.. x makan..bagi peluang kat anak bujang.. bahgian teman anak bujang KL yang makan... alhamdulillah rohmat nyer...

Bahan-Bahan untuk salut ayam..
  • 12 keping ayam paha tanpa tulang
  • serbuk roti secukup nye - teman guna yang putih*
  • 2 sb tepung jagung*
  • bahan perasa secukup rasa*
  • 2 biji telur
  • Minyak secukup untuk menggoreng
  • Mix vege, tomato cerry, salad dan hirisan timun
  • Ubi kentang - teman beli yang siap di potong..
Bahan-Bahan Untuk Sos..
  • 2 biji bawang besar di potong dadu
  • 1 labu bawang putih di potong dadu
  • 3 sb tepung gandum
  • 3 sb cili sos
  • 3 sb tomato sos
  • 2 sb cili mesin
  • 1 tin tomato soup Heinz
  • 2 tin air
  • 2 sb planta + sedikit minyak zaitun
  • 2-3 helai daun bay
  • bahan perasa secukup rasa
Cara-Cara untuk ayam..
  • Cuci dan bersihkan ayam.. teman akan membuang semua kulit ayam... dan rendam sekejap ngan sedikit air limau nipis yang di campurkan dengan sedikit tepung gandum bagi menghilang bau hanyir ayam... pastu bersihkan semula dan sejatkan dalam penapis hingga kering air... klu rajin boleh juga di lapkan ngan tissu dapur satu persatu supaya isi ayam tu...betul2 kering.
  • Satukan bahan2 yang bertanda * kedalam mangkuk supaya sebati..
  • Ambil satu keping ayam dan celupkan kedalam telur..(yang telah di kepuk) pastu golek2kan kedalam mangkuk yang berisi serbuk roti tadi..
  • Masukkan ayam yang bersalut tadi kedalam kuali yang berisi minyak yang telah panas... masak hingga keperangan
  • bila dah masak angkat dan sejatkan...
Cara-Cara untuk Sos..
  • Dalam periuk atau kuali panaskan planta ngan sedikit minyak zaitun atau apa2 minyak yang kalian suke.. boleh ajew...
  • Bila minyak dah panas masukan tepung gandum dan goreng hingga sebati... pastu campurkan cili sos, tomato sos dan cili mesin dan teruskan masak ngan api yang sederhana... campurkan juga sebahagian bawang besar dan bawang putih yang telah di potong dadu
  • Pastu masukkan 1 tin tomato soup heinz dan juga 2 tin air dan daun bay reneh sehingga masak ngan api yang sederhana klu suka kuah pekat bolehlah ditambahkan dengan sedikit tepung jagung...
  • Letak bahan perasa secukup rasa dan juga lebihan bawang besar dan bawang putih tadi... siap untuk di hidangkan

MIL pon cakap sedapp... yer..ke.. hehehe

Chicken Chop yang teman buat untuk 12 orang termasuk MIL
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...