Saturday, November 27, 2010

Kembali ngan Pulut Pagi.....


Assalamualaikum... dan salam sejahtera buat smua sahabat handai juga pengunjung yang setia mengunjungi umah teman nih.... masa yang berlalu begitu pantas skali.. x sempat teman nak mengejor nye... sedor2 udah seminggu lebih teman x bersiaran n jejalan umah kekawan... semoga semua kekawan dan sahabat handai dan saudara mara sentiasa sihat sejahtera hendak nyer....

Hari nie dari pagi hingga ke petang cuaca kat Trg mendung jew... dan sekali skala hujan turun mencurah2... klu begini keadaan nyer tanpa henti... teman kena ler... bersiap sedia untuk menhadapi banjir.... pepatah melayu mengatakan "sediakan payung sebelum hujan"
klu banjir plak... nak sediakan aper yerk... klu kat Trg nie... klu ujan2 gini pekena ubi rebus ngan kopi O panas2 fuhh... mmg sodap ler... papon meh ler layan Pulut yang teman tanak ngan nisan kelapa (gule kerek @ gule Melaka) makan ngan nyior mude parut... klu suke boleh juge makan ngan bilis goreng atau pon ikan kering mambai yang di goreng ermmm... pekena pulak ngan kopi O atau Nescafe O panas2..makanan orang tues doulu2 hahaha...

Pulut yang mmg mengenyangkan... MIL teman panggil pulut cawan...hehehe..

nunnnn... kat blakang tu.. ada ikan terubuk masin sarawak...sikit jew..hikhikhik

Bahan-Bahan :-)
  • 2 mug Beras Pulut
  • 1 1/2 mug air
  • 1 keping Nisan kelapa di rincis nipis2
  • kelapa parut secukup nyer + ngan sedikit garam
  • sedikit ikan bilis goreng atau ikan masin goreng - klu sukee
Cara-Cara :-)
  • Cuci bersih beras pulut dan rendam sekejap.... tanak ngan periuk biasa atau pon rice cooker mana2 pon boleh... bila nampak pulut dah masak baru letakkan nisan kelapa yang telah di rincis nipis2 tadi dan balik2 kan pulut tu agar serata nisan kelapa yang di taburkan tu....
  • Bila dah masak boleh ler d bentuk ikut selera masing2 teman guna cawan jew.. sebab MIL kata pulut pagi nie... dia panggil pulut cawan... pastu taburkan jew... kelapa parut diatas pulut tu.... sedia untuk di hidangkan...

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidil Adha buat semua kenalan Alam Maya...


Salam... buat semua sahabat handai,rakan dan taulan dan juga saudara mara walau di mana pong kalian berada... teman menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandai nyer sepanjang penulisan teman berblog nie... ada kata kata yang melampaui bahasa menyinggung perasaan sesiapa yang terasa..

Maafkan lah... teman yang menulis bukan kerana nama... tapi kerana ingin belajar dan mempelajari ilmu yang tanpa sempadan ini... segala yang baik itu datang nyer dari petunjuk Allah dan segala kelemahan dan kekurangan datangnyer dari kelemahan diri teman sendiri... "Selamat menyambut Hari Raya Qurban"

Sunday, November 14, 2010

Woww... ketenangan Di depan Mata...

Gambo nie teman shoot pada hari Jumaat petang lagi... slalu nyer klu x de apa2 aktiviti kat umah teman... teman sekluarga akan ke umah MIL bersantai sambil menghirup udara laut yang segar... kebetulan minggu nie x der sesiapa di umah MIL hanya MIL sesorang jew.. kat umah... jadi kedatangan teman sekluarga menjadikan umah MIL riuh rendah ngan kerenah putera2 teman tu... dari umah teman ke umah MIL idak ler jauh mana pon lebih kurang 16 KM jew... perjlnan dalam 20 minit.

Tapi musim skarang putera2 teman x leh ler nak mandi laut... dia orang cuma main kat tepi pantai jew... sebab nyer musim skarang air laut agak bahaya... arus air laut boleh berubah menjadi deras secara tiba2... ini yang menyebabkan tarikan kelaut bila arus deras datang skali ngan ombak... nie smua crite2 orang yang berumah di tepi pantai... Tapi pepatah melayu pernah mengatakan klu takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai....hihihi

Klu betoi2 musim tengkujuh mmg x boleh nak duduk langsung kat lasor (anjung) luar tu.. sebab nyer percikkan air laut mmg akan terasa...dan klu lama basah juge ler baju... slalu nyer klu musim tengkujuh MIL mmg x akan buka langsung tingkap2 atau pon pintu yang mengadap ke laut tu... kata nyer kuat sangat air masin tu... nanti bukan setakat barang2 dalam umah ajer yang berkarat... abis dengan orang nyer skali yang berkarat....hahaha ader ke macam tu... pulak jadi nyer... uiissks... mcm2 mak mertua ku nie... ok meh ler.. jamu mata pemandangan sekitar umah MIL teman nie...




Friday, November 12, 2010

Singgang Ikan Ayer...


ermm....singgang ikan ayer jew... nie pong mujur ade kan..kannn.. sedap aper... skali skali makan makanan untuk kesihatan kan bagus untuk orang yang seusia teman ngan my hb... tapi putera2 teman mmg ler...banyak songeh jew....iskss.. klu boleh hari2 nak ayam... sampaikan ayam dok dang nak besor...hahaha bahasa aper nie..Tganu + perakk.. hihihi..

Singgang nie.. teman guna ikan ayer itam... mmg sedap sebab isi nyer lembut n lemak2 manja gituu... klu ikan ayer kurik ke... ikan ayer selasih ke boleh juge... tapi kurang ler kesedapan nyer... ececeehh... yer ler.. tu.. klu nak senang ikut selera masing2 ler yerk...
Ok.. teman nak g umah MIL jap.. ambil angin pantai sambil riadah ngan keluarga...

Lunch sempoi jew...ari nie...hihihi...

Wednesday, November 10, 2010

Atas permintaan... Lamb Chop lagiii...

Semalam waktu teman masih kat ofis lagi... putera ke5 siap tipon minta buatkan lamb chop untuk dinner semalam... sebab nyer sebelum nie teman dah janji bila udah abis exam akhir tahun teman akan buatkan lamb chop atau chicken chop untuk putera2 teman... jadik nyer menuntut janji ler tu...

Pada mula nyer teman cuma nak buat sekeping sorang jew... tujuh orang tujuh keping ler...kannn.. tapi putera ke5 minta untuk dia nak 2 keping pastu sampai ke my hb pon nak 2 keping juge... uiissk gemo bebenor deme nie... sebenor nyer klu masak makanan yang mmg kesukaan mereka mmg berbaloi sebab nyer mmg abess.. siap puji mama masak lamb chop sedappp nyerr... puass makan.... hihihi teman pon suke hati tengok die orang makan rohmatnyerlah... ok meh ler... layan resepi yang sempoi nie... sama jew.. ngan resepi yang sebelum nie teman pernah buat... cuma tukar sos black papper jew...

dua keping tuuu... fuuyooo...hihihi...

Banyak kann... ramai nyer... penghuni umah die....hikhikhik..

Tengah grill atas non stick pan... sabo..sabo..

Bahan-bahan:-).
  • 11 keping daging Lamb Chop
  • 2 biji bawang besar d potong dadu
  • 5-6 ulas bawang putih d potong dadu
  • 1 sudu planta
  • sedikit minyak zaitun
  • sos black pepper - kali nie guna sos BP aminah
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sudu lada hitam - blendkan separa lumat
  • 1 batang caret ptg panjang - celurkan sekejap
  • sedikit salad
  • tomato cerry
  • kentang goreng atau kentang bakar - ikut selera anak2

Cara-Cara:-).
  • Perapkan daging lamb chop dengan (meat tenderizer seasoned) dan sedikit flavoured black pepper aji-shio selama 1 jam
  • selepas tu... grillkan (teman grillkan atas non stick pan jer...)
  • jangan grill terlalu lama nanti keras pulak lamb chop tu...
untuk sos nyer
  • Gunakan kuali atau pon periuk vision panaskan atau cairkan planta ngan minyak zaitun pastu tumiskan bawang putih agak2 layu baru masukan bawang merah bila dah kekuningan campurkan sos black pepper 1 botol,tomato sos n cili sos dan didihkan sebentar tambahkan sedikit air untuk mengurangkan kepekatan sos..
  • Akhir skali baru di tambahkan black pepper yang separa blen tadi untuk membangkitkan lagi aroma sos black pepper tu... dan rasa nye pong sedap...
  • Bila dah siap susun atur dalam pinggan siram kan ajer sos black pepper atas lamb Chop yang telah siap di grill.....
>>>> Untuk menghilangkan bau hamis pada daging lamb tu... cuci bersih dan perap kan sekejap ngan air yang diletakkan tepung gandum bercampur limau nipis.. pastu cuci smula dan toskan...

Monday, November 8, 2010

Sagupal ke... Asam Gumpal... yang mana satu nie...

Assalammualaikum.... dan salam 1 malaysia buat semua sahabat2 dan kenalan yang jauh mau pon yang dekat... walaupon teman nie bukan asal org pantai timur...tapi udah kawin ngan orang Trg jadik... kire orang pantai timur juge ler yerk... almaklumlah udah lebih 12 tahun balik n menetap kat Trg... banyak masakan pantai timur yang udah teman blajor buat termasuklah "Sagupal" ke.. Asam Gumpal nie...hihihi....

Sebelum nie...teman slalu bli jew... tapi kerana keinginan nak buat sendirik jadi teman pon blajor le..ngan MIL n sahabat2 yang sudi tunjuk ajor....alhamdulillah menjadi... walaupon pada mula nyer suspen juge... bukan nyer ape takut x jadi...hihihi.. time kasih buat ibu mertuaku (MIL) yang x pernah jemu2 mengajor menantu kepo nie.... "mak" ler.. satu2 nye..ibu yang saya ade lagi..huhuhu...ok.. meh ler tengok resepi Asam Gumpal nie..

klu letak hirisan nangka kedalam kuah santan tu.... fuhhh lagi ler.. sedap..


Bahan-bahan :-)
  • 500 gm sagu kecil
  • 1 biji kelapa - ambil 3-4 cawan santan
  • sedikit halba
  • sedikit halia di hiris memanjang dan halus
  • 2 ulas bawang merah - di mayang
  • 200gm kacang hijau tanpa kulit
  • Gula secukup manis
Cara-Cara :-)
  • Kacang hijau tanpa kulit di basuh bersih dan direndam 1 jam pastu rebus sehingga empok.
  • Bila nampak agak kering dan kacang pun dah hancur masukkan gula secukup manis dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga sebati dan kering betul.
  • Tutup api biarkan sejuk dan bila dah sejuk bulat2kan inti kacang tu... dan ketepikan.
  • Sagu direndamkan dan di toskan. siramkan dengan air panas dan kacau rata supaya menjadi seperti doh yang boleh di kepal2kan...
  • Kepalkan sagu dan letakan inti kacang tadi ditengah2 sagu dan kepalkan kembali... buat hingga abess sagu tadi..
  • Letakkan sagu di dalam kukusan dan kukus sagu hingga nampak jernih... jangan terlalu lama nanti sagu akan jadi lembik...
  • Dalam periuk masak santan bersama dengan halia,halba dan bawang merah dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau...
  • Bila sagu dah masak terus masukan kedalam periuk yang berisi santan dan masakkan sekejap...
  • Boleh di hidangkan panas atau pon sejuk....

nie.. inti kacang hijau tanpa kulit... boleh juge di buat inti dengan kacang hijau biasa tu..
ikut kesesuaian masing2 ok...

Saturday, November 6, 2010

Black Pepper Spaghetti

Salam sejahtera dan selamat pagi.... kerana teruja dengan resepi blackpepper speghetti yang pernah teman tengok kat umah Nor dan resepi asal dari umah mokwo... jadi teman pon cube2 ler mengubah selera putera2 teman kat umah nie... weiiloo putera2 teman mmg suke siap tanya mama dapat resepi nie kat mana... selama nie mama x pernah buat camni pon....hihihi

Alhamdulillah... rohmatnyer lah... mmg sedap dan mudah penyediaan nye... Time kasih buat mokwo dan Nor... teman buat mengikut apa ajew... bahan yang ada kat umah...
meh..ler tengok resepi yang teman copy dari umah Nor

Bahan-bahan:
  • 1/2 peket spaghetti-- rebus dan toskan
  • 150gm daging cincang
  • 3 batang sosej hiris – teman guna sosej blackpepper ayamas
  • 1/2 cawan mixed veggie – teman x letak pon - letak karet di sagat kasar
  • 4 ulas bawang putih-- tumbuk
  • 4 ulas bawang merah--tumbuk
  • sehiris halia--tumbuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos lada hitam ~ k.nor tambah 1 sk lada hitam yg ditumbuk
  • kicap manis secukupnye
  • garam gula secukup nye
  • minyak utk menumis

Cara-Cara:

  • tumis bahan2 tumbuk
  • masukkan daging cincang dan tambah air skit..masak daging sampai empuk.
  • tambah mixed veggie. sosej dan segala sos2, kicap
  • akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau sebati
  • perisakan dgn garam dan gula
  • hidangkan.. teman hiaskan dengan timun yang di potong dadu

Thursday, November 4, 2010

Gelombang Tengkujuh datang lagi....

Malam nie sajer jew... nak n3 tentang cuaca yang x menentu di kuala Terengganu nie.. klu mengikut musim skarang mmg udah masuk musim tengkujuh... laut pon bergelora dan bergelombang dan bahaya untuk mandi manda...

Slalu nyer klu hujan x henti2 akan ada kawasan Kuala Terengganu yang akan kena banjir kilat... teman mmg bimbang sangat sebab nyer kawasan Taman perumahan teman nie mmg udah biasa kena banjir kilat... walau pon x seteruk mana... tapi klu udah masuk dalam rumah walau pon sekaki ke seinci ke... mmg memenatkan untuk membersihkan sisa2 lumpur tu...

Pada sesiapa yang datang ke Terengganu jangan mandi laut musim sekarang..
bahaya...

Nampak jew.. ok tapi arus bawah air amat deras...mmg bahaya..

Sardin Puff

Salam buat semua yang cayang2.... Percubaan pertama cube mengepuff ala2 CMG ngan Hana.. menjadi dan mmg sedap..tapi x secomey Hana huhuhu...n x segebu CikMat hihihi.. Papong 4 heroes kat umah nie mmg sukee sangat... siap tunggu depan oven uuu... keluar jew.. dari oven sempat shoot 2-3 keping terus jadi line clear...uiiiksss ganas nyer bunyi hahaha...

Jadi dengan penuh rasa syukur dan terima kasih yang x terhingga buat CikMat teman C&P resepi dari dapur DTS yer... halalkan yer... klu ada yang terlebih ke.. terkurang ke...klu nak tengok yang comey2 secomey tuan nye tengok di sini

knape ler x gebuss erk... tapi sodapp...hihihi

1 pack kulit pastry jenama "kawan" boleh dapat 10 keping sardin puff.


BAHAN INTI :-)
  • 1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
  • 1 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 hirisan nipis halia, cincang halus
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • 1 camca teh cili kisar
  • 1/2 camca besar sos cili
  • 3/4 camca besar kicap cair
  • 1 biji limau kasturi, perah jusnya

BAHAN LAIN :-)

  • 1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
  • 1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
  • Sedikit serbuk lada hitam, jika suka - teman x letak


CARA MEMBUATNYA :-)

  • UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  • Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar,Sapukan sedikit putih telur di tepi sekeliling puff dan tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama sehingga abiss pastri.
  • Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa.
  • Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...

Wednesday, November 3, 2010

Nasi Lemak Wangi bersambalkan Sotong + bilis

Bersarapan ngan Nasi lemak nie... mmg mengenyangkan... tapi klu terlebih makan pulak alamat nyer terkuap kuap ler kat ofiss hihihi... Bagi teman nasi lemak idak ler gemor sangat... tapi bagi 4 hero kat umah nie.... masyaallahh... mmg teramat ler suke nyer...

Putera2 teman mmg setiap hari wajip bersarapan sebelum ke skolah, nie... mmg telah teman amalkan dari doulu2 lagi... teman akan sentiasa pastikan putera2 teman makan walaupong hanya sekeping roti ngan susu sebelum melangkah keluar ke skolah... bukan nyer ape... bimbang perut masuk angin jew....hihihi... Ok meh tengok resepi Nasi lemak wangi nie.... teman guna beras wangi Sunflowers... sebab tu..ler wangii...hikhikhik...

Bahan-Bahan:

Bahan untuk nasi Lemak
  • 2 cawan beras wangi sunflowers
  • 1 inci halia
  • 2 1/2 cawan santan
  • 2 sudu kecil garam (jangan penuh)
Bahan untuk sambal ikan bilis dan sotong
  • 2 biji bawang besar* - d blend
  • 4 ulas bawang putih* - d blend
  • sedikit belacan
  • 8-10 tangkai cili kering - di blend lumat
  • 4 ekor sotong - di potong bulat (Sotong kat Trg besau2 taw..)
  • ikan bilis (goreng)
  • 1 biji bawang besar mayang - klu x letak pon x per
  • minyak untuk menumis
  • air asam jawa secukup nye
  • gula,garam secukup rasa
Cara:
  • Untuk membuat nasi lemak. Cuci bersih beras dan seeloknya rendam dulu sekejap beras sebelum di masak. Campurkan semua bahan untuk membuat nasi lemak dan tanak nasi dlm rice cooker seperti biasa..
  • Untuk membuat sambal tumis, tumiskan bahan yang bertanda (*) kedalam minyak masak.. setelah berbau wangi letak cili kering yang telah d blen.. masak dengan api yang sederhana sehingga sambal cili tu... betul2 masak..
  • kemudian skali baru letakkan sedikit belacan dan air asam jawa (main agak2 jer)
  • klu saya mmg masak sambal cili nie agak lama juga... akhir skali baru letakkan sebahagian ikan bilis goring dan bawang besar yang di mayang dan bahan2 perasa secukup rasa...
  • Untuk sambal sotong pon sama juge cara masak sambal nyer... cuma bila sambal dah betul2 kering baru letakkan sotong... masak sotong jangan terlalu lama nanti hilang rasa kesedapan sotong tu... kerana bila sotong dimasak terlalu lama dia akan menjadi liat dan kurang sedap...
  • klu suka semasa menghidang boleh ajer letakkan telur rebus,timun,kacang goreng atau apa saja lauk yang anda suka....

Putera2 kat umah nie klu teman letak gini nasi lemak... mesti sukee..
masing2 tersengih jew.. kuikuikui...

Tuesday, November 2, 2010

Aiman Khatam Al-Quran dengan e-book....

Assalammualaikum.... dan salam sejahtera buat semua sahabat2... smoga hari nie menjadi hari yang lebih baik dari semalam...insyaallah. Untuk n3 Majlis Khatam Al-Quran nie sebenar nyer majlis nie diadakan pada pagi sabtu 30/10/2010 bertempat di stadium tertutup Gong Badak... klu ikutkan putera teman nie udah Khatam Al-Quran pada tahun lepas lagi semasa dalam tahun 4 semasa tu majlis khatam al-quran tu... di buat di Masjid Raja Bukit Besar dan tahun nie khatam skali lagi dan terpilih untuk majlis Khatam Al-Quran beramai ramai di stadium tertutup Gong Badak dengan menggunakan ebook bagi pelajar tahun 5.

Majlis Khatam Al-Quran nie di rasmikan oleh Menteri Besar Terengganu Y.A.B Dato' Seri Haji Ahmad bin Said... setiap anak2 yang menyertai majlis khatam al-quran nie di beri cenderahati,wang dan sijil khatam al-quran... alhamdulillah... sesungguh nyer banyak keistimewaan yang kerajaan Terengganu beri buat anak2 Terengganu... smoga smua anak2 Terengganu akan menyahut seruan MB yang mahukan smua anak2 Terengganu Khatam Al-Quran di peringkat sekolah rendah lagi...insyaallah niat murni pasti ada pendorong ke arah kejayaan dan kecemerlangan insan...
Gambar gelagat Aiman dan kawan2 nyer semasa majlis belum bermula...... meh ler... layannnn gambo2 yang teman shoot nih....




Tahap keboringan menunggu majlis bermula....







Monday, November 1, 2010

Salam Sayang buat semua....

salam buat semua pengunjung,sahabat handai dan saudara mara yang setia mengunjungi blog teman nih... semoga kalian semua sentiasa didalam perlindungan dan rahmat Allah slalu.... pejam celik pejam celik... ehh..ehh.. ader lagi... udah masuk bulan November skarang.. aarrrggghhh... udah 2 minggu lebih teman menghilang meraban entah kemana..

Astaghfirullahalazim.... aderrrr.. x kemana mana pon.. bukan x der idea atau resepi untuk di n3 kan... sebab memasak untuk keluarga nie mmg rutin harian yang x pernah terhenti lagi... cuma selepas selesai mengemas, menyusun,menyimpan dan membersih umah selepas renovation ari tu... tiba2 jew... badan jadi x cihat dan terus demam.... sakit abis seluruh anggota badan... my hb bawa teman g klinik jumpa ngan doktor...doc kata demam stress jer nie... dia bagi MC n ubat demam urat dan suruh berehat dua tiga hari kat umah..

Alahaii.. begitulah perasan rasa diri muda n kuat lagi... segala gala nyer nak buat sendiri nak minta tolong ngan putera2 teman tuh.. wat penat cakap jew... lain yang kite suruh lain pulak yang di buat nyer.... suruh kemaskan buku2 komik,novel2 lama,majalah2 kereta mengikut saiz kedalam kabinet.... dia orang asyik membelek dan membaca pulak aaaiii mcm mana nak siap klu giniii... last skali teman juge la yang mengusung naik turun dan menyusun kedalam kabinet... adeeeehhh.

Pastu pulak demi menjaga hati dan perasaan putera2 teman agar dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada peperiksaan akhir tahun apa2 aktiviti komputer kat umah d berhentikan buat sementara waktu sehingga anak2 semua selesai peperiksaan akhir tahun mereka...(nie.. arahan dan kuasa vito ketua umah.. hikhikhik... ikut ajer lah)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...